Vinany sodné (E335), neškodné stabilizátory, které najdeme nejen v marmeládách. Chcete o nich vědět víc?

Vinany sodné jsou sodné soli kyseliny vinné, což je přirozená kyselina přítomná v mnoha druzích ovoce, zejména hroznech, banánech a tamarindech. Vinany sodné jsou pak regulátorem kyselosti, sekvestrantem a antioxidantem.

Mezi vinany sodné patří:

  • E335 (i) Vinan sodný
  • E335 (ii) Vinan disodný

Potraviny s tímto éčkem mohou bezpečně konzumovat lidé s alergií na lepek a vegani.

Hlavní důležité body o E335 – Vinany sodné:
Je bezpečné.
Jedná se o stabilizátory.
Doporučujeme.

Výroba E335

Vinany sodné se komečně vyrábí přidáváním hydroxidu sodného do kyseliny vinné.

Na co se používají vinany sodné?

Vinan sodný se v potravinářství používá k regulování kyselosti nebo zásaditosti potravin, k navázání kovových iontů a k udržení rovnoměrného rozptylu látek v potravinách.

Příklady potravin a nápojů, které někdy obsahují E335:

  • cukrovinky
  • marmelády
  • uzeniny
  • margaríny
  • energetické nápoje
  • džusy
  • vína
  • pečivo
  • žvýkačky

Je E335 zdravé?

Vinany sodné nejsou metabolizovány v těle, jsou tedy vylučovány močí bez vedlejších účinků.

Použití EU vs. USA vs. svět

E335 je schváleno pro použití jako potravináská přísada v EU a obecně uznáváno jako bezpečná potravinářská látka v USA, Austrálii a na Novém Zélandu.

Použité zdroje

E335 Sodium tartarates ,