Dihydrogenfosforečnan draselný je draselnou dihydrogensolí kyseliny fosforečné.
V potravinářském průmyslu se používá zejména jako stabilizátor a regulátor kyselosti.
Průmyslově se vyrábí přidáváním hydroxidu draselného do kyseliny fosforečné.
Má formu bílého krystalického prášku či granulátu.
Molekulární vzorec E340(i) je KH2PO4.
Hlavní důležité body o E340(i) – dihydrogenfosforečnanu draselném:
Je to stabilizátor, emulgátor a regulátor kyselosti.
Není to přírodní látka.
Je vhodné pro děti.
Nepatří mezi alergeny.
Použití v ČR je povolené.
Kde se dihydrogenfosforečnan draselný používá?
Tuto sloučeninu najdeme v celé řadě rozmanitých potravin a nápojů, přidává se například do rostlinných nápojů nahrazujících mléko, energetických nápojů, smetany do kávy, tavených sýrů i masných výrobků. Kromě svých regulačních a stabilizačních vlastností slouží též jako zdroj draslíku a fosforu.
- Dr.Oetker Směs na muffiny s čokoládovými kousky
- Alpro Mandlové mléko, Sójové mléko, Sójový dezert s příchutí čokolády
Kromě toho se dihydrogenforforečnan draselný používá též ve farmaceutickém průmyslu k úpravě pH moči a využití má rovněž při úpravě pitné vody. V zemědělství se s ním můžeme setkat jako s hnojivem.
Je E340(i) zdravé?
Dihydrogenforforečnan draselný je stejně jako fosforečnany draselné obecně považovaný za bezpečný, jeho používání v potravinářství je tak schváleno jak Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA), tak americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).
Jeho doporučená denní dávka by podle směrnice z roku 2019 neměla překročit 40 mg na 1 kg tělesné hmotnosti.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Používání dihydrogenfosforečnanu draselného v potravinářském průmyslu je povoleno v EU, USA i dalších zemích světa.