Monohydrogenfosforečnan draselný není jen hnojivo. Najdeme ho i v prášku do pečiva či vegetariánských náhražkách mléka.

Monohydrogenfosforečnan draselný je označení pro draselnou hydrogensolí kyseliny fosforečné.

V potravinářském průmyslu s s ním setkámě zejména jako s emulgátorem.

Komerčně se vyrábí přidáváním hydroxidu draselného do kyseliny fosforečné.

Má formu bílého krystalického prášku.

Molekulární vzorec E340(ii) je K2HPO4.

Hlavní důležité body o E340(ii) – monohydrogenfosforečnanu draselném:

Je to emulgátor, regulátor kyselosti a stabilizátor.
Není to přírodní látka.
Je vhodné pro děti.
Nepatří mezi alergeny.
Použití v ČR je povolené.

Kde se monohydrogenfosforečnan draselný používá?

Monohydrogenfosforečnan draselný je součástí mnoha různých potravin, zejména instantních směsí, prášků, kaší a náhražek mléka. Kromě toho se s ním setkáme také v kypřícím prášku do pečiva.

  • Dr.Oetker Krémová náplň vanilková, Šlehačka v prášku
  • Alpro Rýžový nápoj
  • Emco Čokoláda originální, instantní nápoj
  • Domita Babiččin knedlík
  • Kypřící prášek bio nebio

Časté je též používání monohydrogenfosforečnanu draselného jako hnojiva.

Je E340(ii) zdravé?

Používání monodrogenfosforečnanu draselného je v potravinářském průmyslu považováno za bezpečné, je schválen Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) i americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).

Doporučený denní limit by podle směrnice z roku 2019 neměl překročit hranici 40 mg na 1 kg tělesné hmotnosti.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Používání monohydrogenfosforečnanu draselného v potravinářském průmyslu je povoleno v EU, USA i dalších zemích světa.

Použité zdroje

Stabilizer (E340ii), www.justgotochef.com
Dipotassium hydrogen phosphate 340ii , www.noshly.com