Kyselina metavinná (E353) zabraňuje vzniku vinného kamenu. V jakých dalších potravinách ji najdete?

Kyselina metavinná udržuje kyselost nebo zásaditost potravin.

Umožňuje, aby voda a oleje zůstaly smíchané dohromady a vytvořily emulzi.

Hlavní důležité body o E353 – kyselina metavinná:

Jedná se o bezpečnou látku.
Nemá žádné vedlejší účinky.
Schválena v EU.
V USA je její používání zakázáno.

Výroba E353

Kyselina metavinná se průmyslově získává zahříváním kyseliny vinné.

Kde se kyselina metavinná používá?

Primárně se používá k zabránění srážení vína. Dále ji najdete například v ovocných šťávách.

Je E353 zdravé?

Kyselinu metavinnou můžeme považovat za bezpečnou, nejsou známy žádné vedlejší účinky. Mohou ji konzumovat také vegetariáni a vegani.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Kyselina metavinná je schválena jako potravinářská přísada v EU. V USA povolena není.

Použité zdroje

E353; Metatartaric Acid, www.1source.com
E353 Meta-tartaric acid, http://www.food-info.net/