L+- vinan vápenatý (E354) je známý také jako L-vínan vápenatý.
Jedná se o produkt z vinařského průmyslu a přirozeně se nachází v mnoha druzích ovoce. L+- vinan vápenatý je vápenatá sůl, která se nejčastěji objevuje ve složení hroznového vína.
V potravinářském průmyslu se používá jako konzervant a regulátor kyselosti.
Hlavní důležité body o E354 – L+- vinan vápenatý:
Je to přírodní nezávadná látka.
Použití v ČR je povolené.
Je vhodné pro děti.
Není to častý alergen.
Výroba E354
Látka se přirozeně nachází v plodech hroznového vína.
Synteticky lze E354 vyrobit z kyseliny vinné, do které se přidá hydroxid vápenatý.
Na co se používá L+- vinan vápenatý?
L+- vinan vápenatý se používá v široké paletě produktů. Najít ho můžete v ovocných konzervách, produktech z ryb a mořských řas, ale také piškotech nebo dětských sušenkách.
Konzervant a regulátor kyselosti se používá také ve farmaceutickém průmyslu při výrobě některých léků.
Je E354 zdravý?
Žádné zdravotní problémy nebyly zaznamenány. Podle úřadů se jedná o zcela bezpečnou látku.
Použití EU vs. USA vs. svět
V případě používání látky z přirozeného zdroje není používání v České republice a Evropské unii omezeno.
Ve Spojených státech je použití látky E354 v potravinářském průmyslu zakázáno.