Kyselina adipová je přírodní kyselina přítomná v řepě a cukrové třtině. Jedná se o regulátor kyselosti a aromatickou sloučeninu. Vyskytuje se ve formě bílého krystalického prášku.
Potraviny s tímto éčkem mohou bezpečně konzumovat lidé s alergií na lepek a vegani.
Hlavní důležité body o E355 – Kyselina adipová:
Je bezpečné.
Jedná se o regulátor kyselosti.
Doporučujeme.
Výroba E355
Kyselina adipová se komerčně připravuje oxidací cyklohexanolu koncentrovanou kyselinou dusičnou.
Na co se používá kyselina adipová?
Kyselina adipová mění nebo udržuje kyselost/zásaditost potravin nebo kosmetiky. Zvýrazňuje také konkrétní chuť nebo vůni určitých potravin. Používá se v některých antacidách na bázi uhličitanu vápenatého, aby byly kyselé. Také jako okyselovadlo v prášcích do pečiva zabraňuje nežádoucím hygroskopickým vlastnostem kyseliny vinné.
Tato organická sloučenina se kromě v potravinářství používá také v různých průmyslových a textilních aplikacích, jako je výroba maziv a výroba nylonu. Lze ji nalézt v kobercích, automobilových pneumatikách a oděvech.
Příklady potravin a nápojů, které někdy obsahují E355:
- prášek do pečiva
- šumivé nápoje
- želatina
- ovocné šťávy
- mléčné výrobky
- nakládané okurky
- džemy
- oleje
Je E355 zdravé?
Kyselina adipová nemá vedlejší účinky nebo nejsou známy. Metabolizuje se v těle nebo vylučuje močí.
Použití EU vs. USA vs. svět
E355 je schváleno pro použití jako potravinářská přísada v EU a obecně uznáváno jako bezpečná potravinářská látka v USA, Austrálii a na Novém Zélandu.