Kde všude můžeme najít kyselinu adipovou (E355) a jaký má vliv na naše zdraví?

Kyselina adipová je přírodní kyselina přítomná v řepě a cukrové třtině. Jedná se o regulátor kyselosti a aromatickou sloučeninu. Vyskytuje se ve formě bílého krystalického prášku.

Potraviny s tímto éčkem mohou bezpečně konzumovat lidé s alergií na lepek a vegani.

Hlavní důležité body o E355 – Kyselina adipová:
Je bezpečné.
Jedná se o regulátor kyselosti.
Doporučujeme.

Výroba E355

Kyselina adipová se komerčně připravuje oxidací cyklohexanolu koncentrovanou kyselinou dusičnou.

Na co se používá kyselina adipová?

Kyselina adipová mění nebo udržuje kyselost/zásaditost potravin nebo kosmetiky. Zvýrazňuje také konkrétní chuť nebo vůni určitých potravin. Používá se v některých antacidách na bázi uhličitanu vápenatého, aby byly kyselé. Také jako okyselovadlo v prášcích do pečiva zabraňuje nežádoucím hygroskopickým vlastnostem kyseliny vinné.

Tato organická sloučenina se kromě v potravinářství používá také v různých průmyslových a textilních aplikacích, jako je výroba maziv a výroba nylonu. Lze ji nalézt v kobercích, automobilových pneumatikách a oděvech.

Příklady potravin a nápojů, které někdy obsahují E355:

  • prášek do pečiva
  • šumivé nápoje
  • želatina
  • ovocné šťávy
  • mléčné výrobky
  • nakládané okurky
  • džemy
  • oleje

Je E355 zdravé?

Kyselina adipová nemá vedlejší účinky nebo nejsou známy. Metabolizuje se  v těle nebo vylučuje močí.

Použití EU vs. USA vs. svět

E355 je schváleno pro použití jako potravinářská přísada v EU a obecně uznáváno jako bezpečná potravinářská látka v USA, Austrálii a na Novém Zélandu.

Použité zdroje

E355 Adipic acid , www.food-info.net
E355; Adipic Acid, www.1source.com
What Foods Contain Adipic Acid?, Krista Sheehan, www.healthyeating.sfgate.com 19. 12. 2018