Adipan sodný (E356) – kde všude je povoleno jeho používání a kde je naopak zakázán?

Adipan sodný (E356) je sodná sůl kyseliny adipové, což je přírodní kyselina přítomná v řepě a cuktrové třtině. V potravinářství funguje jako regulátor kyselosti.  

Potraviny s tímto éčkem mohou bezpečně konzumovat lidé s alergií na lepek a vegani.

Hlavní důležité body o E356 – Adipan sodný:
Je bezpečné.
Jedná se o regulátor kyselosti.
Doporučujeme.

Výroba E356

Adipan sodný se vyrábí přidáváním hydroxidu sodného do kyseliny adipové.

Na co se používá adipan sodný?

Adipan sodný mění nebo udržuje kyselost/zásaditost potravin.

Příklady potravin a nápojů, které někdy obsahují E356:

  • bylinné soli
  • nealkoholické nápoje
  • pekárenské výrobky

Je E356 zdravé?

Adipan sodný nemá vedlejší účinky nebo nejsou známy. Metabolizuje se  v těle nebo vylučuje močí.

Použití EU vs. USA vs. svět

E356 je schváleno pro použití jako potravinářská přísada v EU v nezbytném množství, v USA, Austrálii a na Novém Zélandu je však jeho používání zakázáno.

Použité zdroje

E356 Sodium adipate , www.food-info.net