Jinak také známý pod zkratkou EDTA, je sůl, kterou lze použít jako konzervační prostředek.
Jedná se o multifunkční potravinářské aditivum běžně používané jako konzervant, antioxidant, ochucovadlo a přípravek pro zachování barvy v konzervovaných potravinách.
Hlavní důležité body o E 385 – vápník disodný
Není přírodní, jde o syntetický konzervant
Je vhodný pro děti
Není to alergen, ale přílišná konzumace může vést k nedostatku minerálních látek v těle
Je veganský i bezlepkový
Výroba E385
Vyrábí se syntézou disodné soli s uhličitanem vápenatým nebo chloridem vápenatým a vzniká bílý krystalický prášek nebo granule bez zápachu se slabě slanou chutí.
Kde se vápník disodný (E 385) používá?
Dost možná jste se s touto přísadou setkali při konzervaci majonéz, salátových dresinků, nakládaného ovoce, nebo nakládaných okurek.
Pro podporu barvy, zachování textury a chuti se dále používá pro škeble, houby, luštěniny, krevety.
Tento konzervant podporuje zachování chuti a snižuje změnu barvy a zákal v nealkoholických nápojích.
V nápojích obohacených vitamínem C zabraňuje reakcím, které zhoršují barvu a zkracují trvanlivost vitaminového nápoje.
Je E385 zdravé?
V malých dávkách nemá vedlejší účinky, ale pokud se její maximální množství dlouhodobě překračuje může způsobit nedostatečnost některých minerálů v těle. (např. železo, zinek nebo měď).
Použití v EU vs. USA vs. svět
Jeho bezpečnost při použití jako potravinářské přídatné látky byla schválena americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv i Evropským úřadem pro bezpečnost potravin.