Oxystearin (E387) je stabilizační složka, která se používá proti tvorbě krystalů nebo zákalu.
Jedná se o směs glyceridů, které mohou reagovat s rostlinnými oleji, tuky, cukry a dalšími látkami.
Hlavní důležité body o E387 – oxystearin:
Není to přírodní látka.
Použití v ČR je v potravinářství zakázané.
Je vhodné pro děti.
Není to častý alergen.
Výroba E387
Látka se vyrábí synteticky v reakci s rostlinným olejem při vysokých teplotách.
Na co se používá oxystearin?
Oxystearin se používá proti tvorbě krystalů v rostlinných olejích. Stejně tak ho ale můžeme najít také v dalších tucích, cukru, droždí a dalších produktech.
E387 dokáže vázat železnaté i další ionty. Díky tomu nedojde k reakci, která by způsobila ztrátu barvu nebo žluknutí. Právě proto se používá u uvedených surovin.
Je E387 zdravý?
Oxystearin s vaším tělem neudělá nic špatného. Žádné vedlejší účinky nejsou známé. Lidský organismus s ním zachází stejně jako s tukem.
Použití EU vs. USA vs. svět
V celé Evropské unii (včetně České republiky) je použití v potravinářském průmyslu zakázané.
Ve Spojených státech je používání této látky povoleno a používá se při výrobě tuků i cukru.