Dilauryl thiodipropionát (E389) je antioxidant, který se používá proti žluknutí v produktech.
V potravinářském průmyslu se příliš často nepoužívá, ale v některých produktech ho můžete najít. Jedná se o bezpečnou látku, ale v mnoha zemích se vůbec nepoužívá.
Hlavní důležité body o E389 – dilauryl thiodipropionát:
Není to přírodní látka.
Použití v ČR je v potravinářství zakázané.
Je vhodné pro děti.
Není to častý alergen.
Výroba E389
Látka E389 se vyrábí syntetickou reakcí několika sloučenin.
Na co se používá dilauryl thiodipropionát?
Výrobci v potravinářském průmyslu používají E389 do produktů, které mají tendenci žluknout. Pro zabránění mohou použít tuto látku. Můžeme ji proto najít v oleji, tuku, cukru, droždí, sýrech apod.
Je E389 zdravý?
Žádné vedlejší účinky nebyly zaznamenány. Podle dostupných výzkumů je zde nízké riziko toxicity, rizika vzniku rakoviny, alergií a nemá ani negativní vliv na imunitní systém.
Použití EU vs. USA vs. svět
V celé Evropské unii (včetně České republiky) je používání této látky v potravinářském průmyslu zakázané.
Ve Spojených státech je naopak označena jako látka GRAS, tedy přijata jako všeobecně bezpečná látka. Proto ji Američané při výrobě potravin běžně používají.