Alginát amonný (E403) najdeme v jogurtu, zmrzlině i koláči. Proč se do nich přidává?

Alginát neboli alginan amonný je amonná sůl kyseliny alginové získávané z hnědých mořských řas.

Pro použití v potravinářství se vyrábí synteticky reakcí amoniakového plynu s touto kyselinou.

Podobně jako ostatní algináty je i alginát amonný multifunkční potravinářskou přídatnou látkou.

Najdeme ho zejména v mražených výrobcích, marmeládách a krémech.

Molekulární vzorec E403 je [C12H14O12(NH4)2]n.

Hlavní důležité body o E403 – alginátu amonném:

Je to stabilizátor, zahušťovadlo, emulgátor a želírující látka.
Není to přírodní látka.
Je vhodné pro děti.
Je to potenciální alergen.
Použití v ČR je povolené.

Kde se alginát amonný používá?

Alginát amonný se díky svým stabilizačním a zahušťovacím vlastnostem přidává do mražených i nemražených výrobků, zejména na bázi mléka. Najdeme ho tak například ve zmrzlinách, jogurtech, krémech, pudincích či omáčkách.

Kromě toho se s ním ale setkáme také v marmeládách či polevách na cukrovinky a pekařské výrobky. 

Je E403 zdravé?

S konzumací alginátu sodného obecně nejsou spojovány nežádoucí účinky, je považovaný za bezpečnou látku. Používání v potravinářství tak bylo schváleno jak Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA), tak i americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).

V případě dlouhodobé nadměrné konzumace může zhoršit vstřebávání některých živin.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Používání alginátu amonného v potravinářském průmyslu je povoleno v EU, USA, Austrálii i a dalších zemích světa.

Použité zdroje

E403 - Ammonium Alginate , Victory Aly, www.thisnutrition.com 08. 08. 2022
E403; Ammonium Alginate, www.1source.com