Alginát nebo též alginan vápenatý je vápenatá sůl kyseliny alginové, která se získává z hnědých mořských řas druhů Sargassum, Macrocystis, Ascophyllum, Durvillaea či Ecklonia.
Vlastní alginát se vyrábí synteticky reakcí hydroxidu vápenatého s kyselinou alginovou.
Společně s alginátem sodným je hlavní formou alginátů používanou v potravinářském průmyslu.
Používá se při výrobě mléčných, masných i pekařských výrobků.
Molekulární vzorec E404 je (C12H14CaO12)n.
Hlavní důležité body o E404 – alginátu vápenatém:
Je to stabilizátor, emulgátor, odpěňovač, zahušťovadlo a želírující látka.
Není to přírodní látka.
Je vhodné pro děti.
Je to potenciální alergen.
Použití v ČR je povolené.
Kde se alginát vápenatý používá?
Oblast používání alginátu vápenatého je díky jeho multifunkčním vlastnostem velmi široká.
Nejčastěji se s ním setkáme ve výrobcích z mléka, například v jogurtech, krémech, pudincích, sýrových omáčkách a podobně, dále též ve zmrzlinách, dresincích či majonézách.
Přidává se ale také do džemů a dalších zavařenin.
V neposlední řadě se používá k potírání rozmanitého sladkého pečiva a také k zlepšení vzhledu masných výrobků.
- Krahulík Játrový bloček
- Rondas koláčky s pudinkovým krémem
Je E404 zdravé?
Alginát vápenatý a jeho používání v potravinářství je obecně považováno za bezpečné.
S jeho konzumací obvykle nejsou spojeny žádné nežádoucí účinky a látka byla schválena Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) a též americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).
Konzumace v nadměrném množství může ztížit vstřebávání určitých živin.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Používání alginátu vápenatého v potravinářském průmyslu je povoleno v EU, USA, Austrálii i dalších zemích světa.