Agar je přírodní polysacharid, který se nachází v červených mořských řasách a vyniká vysokou gelující schopností.
Často se proto používá jako náhražka želatiny, je oblíbený zejména v asijských zemích.
Nejčastěji se získává z řas z rodů Floridae a Gelidium, které se vyskytují především v okolí Japonska, Nového Zélandu a Indie.
Označuje se též názvy agar-agar, kanten, gelosa nebo též bengálská, ceylonská, čínská či japonská vyzina.
V potravinářském průmyslu se používá jako stabilizátor, emulgátor a zahušťující a želírující látka.
Hlavní důležité body o E406 – agaru
Je to emulgátor, stabilizátor, zahušťovadlo a želírující látka.
Jde o přírodní látku.
Je vhodné pro děti.
Nepatří mezi alergeny.
Použití v ČR je povolené.
Kde se agar používá?
Podle různého vzhledu a použití lze potravinářský agar na trhu rozdělit do čtyř typů. Na tyčinkový, proužkový, vločkový a práškový. Práškový agar se přidává do nejrůznějších produktů, vločky, tyčinky a proužky se většinou používají při vaření, v některých částech světa též jako potravina.
Agar absorbuje dvacetinásobek vody a ve studené vodě bobtná. Po rozpuštění v horké vodě a po ochlazení tuhne při velmi nízké koncentraci (0,5 %). Oproti klasické želatině je stálejší při vyšších teplotách.
Obecně se agar používá nejen v želé, ale mnoha dalších pekařských výrobcích a cukrovinkách, neboť stabilizuje a zahušťuje těsta, náplně i polevy.
Najdeme ho ale i v mléčných a masných výrobcích, krémech, zmrzlinách, zavařeninách i nápojích, například v pivu, vínu či džusech.
- Haribo Želé s ovocnou příchutí
- Pilos Smetanový jogurt
- Krajanka Čokoládová zakysaná smetana
- Penny Market Dezert s kokosem a mléčnou čokoládou, Dezert s piškotovým těstem a citronovou a smetanovou pěnou
- Kunín Pohár mléčný dezert
- Dr.Qetker Cukrárenské želé
- Choceňská mlékárna Smetanová pomazánka s jogurtem a se sýrem
- Banánky v čokoládě
- Prima Pegas nanuk
Kromě potravinářského průmyslu se s agarem setkáme také v lékařství, kde se používá jako projímadlo, a v kosmetice, kde se využívá jako prostředek pro regulaci viskozity.
Je E406 zdravé?
Agar je obecně považovaný za bezpečnou látku, s jejíž konzumací nejsou spojovány nežádoucí účinky. Jeho použití schválil Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) i americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).
Lidský organismus agar nedokáže strávit, z těla je vyloučen v nezměněné podobě, má tak pozitivní vliv na střevní mikroflóru. V nadměrném množství může způsobit projímavé účinky.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Používání agaru v potravinářském průmyslu je povoleno v EU, USA, Austrálii i a dalších zemích světa.