Agar (E406) není jen „vegetariánskou“ náhražkou želatiny. Kde všude se s ním setkáme, i když bychom to nečekali?

Agar je přírodní polysacharid, který se nachází v červených mořských řasách a vyniká vysokou gelující schopností.  

Často se proto používá jako náhražka želatiny, je oblíbený zejména v asijských zemích.

Nejčastěji se získává z řas z rodů Floridae a Gelidium, které se vyskytují především v okolí Japonska, Nového Zélandu a Indie.

Označuje se též názvy agar-agar, kanten, gelosa nebo též bengálská, ceylonská, čínská či japonská vyzina.

V potravinářském průmyslu se používá jako stabilizátor, emulgátor a zahušťující a želírující látka.

Hlavní důležité body o E406 – agaru

Je to emulgátor, stabilizátor, zahušťovadlo a želírující látka.
Jde o přírodní látku.
Je vhodné pro děti.
Nepatří mezi alergeny.
Použití v ČR je povolené.

Kde se agar používá?

Podle různého vzhledu a použití lze potravinářský agar na trhu rozdělit do čtyř typů. Na tyčinkový, proužkový, vločkový a práškový. Práškový agar se přidává do nejrůznějších produktů, vločky, tyčinky a proužky se většinou používají při vaření, v některých částech světa též jako potravina.

Agar absorbuje dvacetinásobek vody a ve studené vodě bobtná. Po rozpuštění v horké vodě a po ochlazení tuhne při velmi nízké koncentraci (0,5 %). Oproti klasické želatině je stálejší při vyšších teplotách.

Obecně se agar používá nejen v želé, ale mnoha dalších pekařských výrobcích a cukrovinkách, neboť  stabilizuje a zahušťuje těsta, náplně i polevy.

Najdeme ho ale i v mléčných a masných výrobcích, krémech, zmrzlinách, zavařeninách i nápojích, například v pivu, vínu či džusech.

  • Haribo Želé s ovocnou příchutí
  • Pilos Smetanový jogurt
  • Krajanka Čokoládová zakysaná smetana
  • Penny Market Dezert s kokosem a mléčnou čokoládou, Dezert s piškotovým těstem a citronovou a smetanovou pěnou
  • Kunín Pohár mléčný dezert
  • Dr.Qetker Cukrárenské želé
  • Choceňská mlékárna Smetanová pomazánka s jogurtem a se sýrem
  • Banánky v čokoládě
  • Prima Pegas nanuk

Kromě potravinářského průmyslu se s agarem setkáme také v lékařství, kde se používá jako projímadlo, a v kosmetice, kde se využívá jako prostředek pro regulaci viskozity.

Je E406 zdravé?

Agar je obecně považovaný za bezpečnou látku, s jejíž konzumací nejsou spojovány nežádoucí účinky. Jeho použití schválil Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) i americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).

Lidský organismus agar nedokáže strávit, z těla je vyloučen v nezměněné podobě, má tak pozitivní vliv na střevní mikroflóru. V nadměrném množství může způsobit projímavé účinky.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Používání agaru v potravinářském průmyslu je povoleno v EU, USA, Austrálii i a dalších zemích světa.

Použité zdroje

Che cos'è Agar Agar E406?, www.hugestonespa.com 04. 05. 2018