Guma karaya (E416), která bývá také označována jako indický tragant nebo guma sterculiaje, je rostlinná guma produkována jako exsudát ze stromů rodu Sterculia. Chemicky se jedná o kyselý polysacharid složený z cukrů galaktózy, rhamnózy a kyseliny galakturonové.
Potraviny s tímto éčkem mohou bezpečně konzumovat lidé s alergií na lepek a vegani.
Hlavní důležité body o E416 – Guma karaya:
Je bezpečné.
Může způsobovat alergickou reakci.
Doporučujeme.
Výroba E416
Gumu karaya lze získat z indického stromu Sterculia urens. Je to cenná látka a tradičně se získává nařezáním nebo oloupáním kůry či vytvořením hlubokých řezů u paty kmene sekerou. Tyto hrubé metody extrakce často vedly ke smrti stromu, ale bylo zjištěno, že aplikace regulátoru růstu rostlin ethephonu stimuluje produkci E416 a při použití v pečlivě kontrolovaném množství zvyšuje výtěžnost gumy a zlepšuje hojení ran a přežití stromu.
Na co se používá guma karaya?
E416 se používá jako zahušťovadlo, stabilizátor a emulgátor v potravinách, jako projímadlo a jako lepidlo na zubní protézy. Používá se také k falšování gumového tragantu kvůli jejich podobným fyzikálním vlastnostem.
Příklady potravin a nápojů, kde se E416 někdy vyskytuje:
- šlehačka
- zmrzlina
- tavené sýry
- želatina
- želé bonbony
- citrónové krémy
- pudingové prášky
- pečivo
- masné výrobky
- sýrové pomazánky
- dezerty
- vaječné likéry
- mléčné výrobky
- žvýkačky
Je E416 zdravé?
Vedlejší účinky v mírných koncentracích nejsou známy. Vysoké dávky způsobují plynatost a nadýmání v důsledku fermentace střevní mikroflórou. U citlivých jedinců může dojít k alergické reakci.
Použití EU vs. USA vs. svět
Použití E416 jako potravinářské přísady v EU je povoleno, stejně jako v USA, v Austrálii a na Novém Zélandu.