Co je guma tara (E417) a z jakých důvodů ji najdeme v mléčných výrobcích i masových konzervách?

Guma tara, označovaná též jako peruánský karubin, je přírodní potravinářská přídatná látka, která se získává ze semen stromu tara neboli rohovníku peruánského (Caesalpinia spinosa).

V potravinářském průmyslu se využívá jako zahušťovadlo a stabilizátor.

Výroba spočívá v odstranění slupky semen a rozemletí jádra.

Má formu bílého až žlutobílý prášku bez zápachu.

Hlavní důležité body o E417 – gumě tara:

Je to stabilizátor a zahušťovadlo.
Jde o přírodní látku.
Je vhodné pro děti.
Nepatří mezi alergeny.
Použití v ČR je povolené.

Kde se guma tara používá?

Guma tara je jedinečný hydrokoloid, který vyplňuje mezeru mezi za studena rozpustnou gumou guar a za tepla rozpustným karubinem ze svatojánského chleba.

Běžně se s ní můžeme setkat zejména ve zmrzlině a dalších mražených výrobcích, v pečivu, želé, omáčkách a dresincích. U rozmanitých mléčných výrobků, například pudinků, zlepšuje texturu krému, u masných výrobků slouží k vytvoření povrchového filmu.

  • Termix vanilkový a kakaový
  • Agricol Tatarská omáčka
  • Algida Calippo Jihaoda
  • Labeta Želírovací cukr
  • Vitana zeleninový bujón, Vývar hovězí a zeleninový
  • Meggle Cottage Cheese
  • Hamé Lečo s uzeninou, Trenčanské jemné párky s fazolí, Bramborový guláš
  • Olma Tradiční pomazánkové máslo

Kromě toho se guma tara hojně používá i v kosmetickém průmyslu.

Je E417 zdravé?

Guma tara je přírodní látka, s jejíž konzumací nejsou spojovány žádné negativní nežádoucí účinky. Použití v potravinářském průmyslu je schváleno Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) i americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), a to i v dětské výživě.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Používání gumy tara v potravinářském průmyslu je povoleno v EU, USA, Austrálii i a dalších zemích světa.

Použité zdroje

Tara Gum Side Effects, www.foodsweeteners.com 17. 07. 2015
Tara gum 417 or E417 , www.noshly.com