Omáčky udržují svou strukturu díky polyoxyethylen stearátu (E430)!

Polyoxyethylen stearát (E430) se v potravinářství používá jako emulgátor a stabilizátor.

V našich zemích se s ním u potravin nesetkáte a obecně se příliš často nepoužívá. Jak ho výrobci používají, když se rozhodnou pro tuto látku?

Hlavní důležité body o E430 – polyoxyethylen stearát:
Není to přírodní látka.
Použití v ČR je v potravinářství zakázané.
Není vhodné pro děti.
Je to častý alergen.
Je živočišného původu a není tedy vhodné pro vegany.

Výroba E430

Látka E430 se vyrábí ze syntetických sloučenin. Skládá se z ethylenoxidu a kyseliny stearové. První je syntetická látka a druhé jmenované je přírodní mastná kyselina.

Sloučeniny, ze kterých se vyrábí E430 jsou většinou z rostlinných tuků. Nelze ale vyloučit použití živočišného tuku, jako je vepřový tuk. Vegani by se proto této látce měli vyhýbat.

Na co se používá polyoxyethylen stearát?

Použití E430 není příliš široké. Většinou se používá při výrobě omáček a v kosmetickém průmyslu. Někdy se ale přidává také do chleba, aby zůstal čerstvý po delší dobu.

Je E430 zdravý?

Obecně se jedná o bezpečnou látku, které se nemusíte příliš obávat. Osoby, které jsou alergické na propylenglykol by se měl ovšem vyhýbat celé skupině éček od E430 do E436.

Použití EU vs. USA vs. svět

V celé Evropské unii i České republice je používání polyoxyethylen stearátu zakázané pro použití v potravinářském průmyslu.

Pravidla pro používání této látky ve Spojených státech a dalších zemích nejsou známé.

Použité zdroje

A Consumer's Dictionary of Food Additives, 7th Edition, Ruth Winter, https://books.google.cz/?hl=cs&tab=pp 14. 04. 2009
430: Polyoxyethylene (8) stearate, http://www.food-info.net/uk/index.htm
E430 POLYOXYETHYLENE 8 STEARATE, https://healthy-food-near-me.com/