Polyoxyethylensorbitanmonolaurát, známý též pod jednodušším označením polysorbát 20 nebo tween 20, je synteticky vyráběná látka používaná v potravinářském a kosmetickém průmyslu.
Jde o hydrofilní neiontovou povrchově aktivní látku, která působí jako emulgátor a stabilizátor.
Vyrábí se synteticky reakcí mezi sorbitolem, kyselinou laurovou a ethylenoxidem. Číslo 20 znamená celkový počet oxyethylenových skupin.
Má formu čiré, žluté až žlutozelené viskózní kapaliny.
Molekulární vzorec E432 je C58H114O26.
Hlavní důležité body o E432 – polysorbátu 20:
Je to stabilizátor a emulgátor.
Není to přírodní látka.
Je vhodné pro děti.
Nepatří mezi alergeny.
Použití v ČR je povolené.
Kde se polyoxyethylensorbitanmonolaurát používá?
Polyoxyethylensorbitanmonolaurát se používá zejména v pekařských výrobcích, zlepšuje kvalitu těsta a zabraňuje stárnutí pečiva.
Kromě toho se polysorbát 20 používá též ke stabilizaci použitých surovin v rozmanitých krémech, polevách, omáčkách, zmrzlinách, náhražkách mléka a smetany, cukrovinkách či ztužených tucích.
- Rama krémová na vaření
- Ovocné žvýkací bonbóny Nimm2 soft Fizzy
- Orion Nugátová bonboniéra
Polysorbát 20 funguje jako emulgátor a povrchově aktivní látka v kosmetických přípravcích a přípravcích pro péči o pleť. Působí v nich také jako modifikátor viskozity, dispergační činidlo a stabilizátor, který pomáhá smíchat olej a vodu. Využití má též v průmyslu farmaceutickém.
Je E432 zdravé?
Polyoxyethylensorbitanmonolaurát je obecně považovaný za bezpečnou látku, jejíž používání v potravinářském průmyslu bylo schváleno Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) i americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).
Přestože nežádoucí účinky konzumace polysorbátu 20 nejsou známy, došlo v roce 2018 k přehodnocení doporučené denní dávky polysorbátu 20, neměla by překročit 25 mg na 1 kilogram tělesné hmotnosti.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Používání polyoxyethylensorbitanmonolaurátu v potravinářském průmyslu je povoleno v EU, USA, Austrálii i dalších zemích světa.