Pektin, přírodní polysacharid běžně používaný jako želírující činidlo, zahušťovadlo, emulgátor a stabilizátor v potravinách.
Pektin se přirozeně vyskytuje v rostlinách a lze jej nalézt i v buněčných stěnách většiny zeleniny a ovoce.
Hlavní důležité body o E 440 – pektin
Je přírodního původu a získává se z jablečných výlisků a citrusové kůry
Je vhodná pro děti
Není to běžný alergen
Tato složka je veganská i bezlepková
Výroba E 440
Ve velkovýrobě se nejčastěji získává z jablečných výlisků a citrusové kůry.
Kde se pektin (E 440) používá?
Používá se jako želírující činidlo při konzervování džemů a želé; funguje také jako zahušťovadlo, stabilizátor a emulgátor v ovocných šťávách, pečivu, cukroví a mléčných výrobcích.
Dá se kombinovat s jinými zahušťovadly, jako je želatina, karubová guma, modifikovaný potravinářský škrob, agar agar, guarová guma a arabská guma.
Najdeme ho především v džemech, želé, povidlech a marmeládách, kde zlepšuje jemnost, zkracuje dobu vaření, poskytuje dobrou konzistenci a zlepšuje texturu a barvu a prodlužuje trvanlivost.
Jeho vlastností je i uvolňování chuti, stabilizuje ostatní složky a poskytuje viskozitu ovocným šťávám nebo ovocným nápojům.
Díky emulgačnímu účinku se přidává do zmrzliny, kterou zjemňuje.
Konkrétní potraviny
- Hollandia – jogurtové smoothie
- Tatra – Mlsni si tvarohový mix
- St. Dalfour Freres – ovocná jahodová pomazánka
Je E440 zdravé?
Nebyly zjištěny žádné vedlejší účinky, spojené s jeho konzumací.
Použití v EU vs. USA vs. svět
U tohoto zahušťovadla nebyly zjištěny žádné vedlejší účinky a jeho bezpečnost byla schválena jak v USA, tak v EU.