Pryskyřičný ester je viskózní lepkavá kapalina, která se přidává do celé řady nápojů s příchutí citrusů a do žvýkaček.
Lze se setkat i s názvy glycerolestery dřevných pryskyřic či glycerolester borovicové pryskyřice.
Jejím základem je extrakt z kmenu borovice, který se později esterifikuje s glycerolem.
Hlavní důležité body o E445 – pryskyřičném esteru:
Je to stabilizátor a emulgátor.
Není to přírodní látka.
Je vhodné pro děti.
Je to potenciální alergen.
Použití v ČR je povolené.
Kde se pryskyřičný ester používá?
Pryskyřičný ester je jednou z důležitých složek při výrobě žvýkaček, funguje jako změkčovadlo, a dále se využívá jako emulgátor nebo stabilizátor pro úpravu hustoty aromatických olejů v nealkoholických nápojích.
- Jupí Sirup s příchutí pomeranče
- Yo Sirup bezový, citron a meduňka,
- Schweppes Bitter lemon
- Citronek Sun gold
- Billa Clever Limonáda s příchutí grepu, citronu
- Toma Pomerančový nápoj
- Mirinda Sodastream
- Staropramen Cool Hořký pomeranč
Další využití má tato látka v kosmetice a přípravcích zubní péče.
Je E445 zdravé?
Používání pryskyřicového esteru v potravinářském průmyslu bylo schváleno Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) i americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).
Vzhledem k nežádoucím účinkům, které se objevily u některých pokusných zvířat, bylo doporučené denní množství stanoveno na 12,5 mg na 1 kilogram tělesné hmotnosti.
Použití v EU vs. USA vs. svět
V Evropské unii je použití pryskyřicového esteru omezeno pouze na ochucené nealkoholické nápoje na bázi vody. V některých jiných zemích se může přidávat do cukrovinek a dalších pochutin.