Sukcistearin (E446) je viskózní lepkavá kapalina, která se používá v potravinářství jako emulgátor, čili činidlo, které tvoří nebo konzervuje směs látek, které se normálně nemohou smíchat, např. oleje a voda.
Potraviny s tímto éčkem mohou bezpečně konzumovat lidé s alergií na lepek a vegani.
Hlavní důležité body o E446 – Sukcistearin:
V ČR zakázané.
Jedná se o emulgátor.
Doporučujeme.
Výroba E446
Sukcistearin je reakčním produktem anhydridu kyseliny jantarové, plně hydrogenovaného rostlinného oleje, a propylenglykolu.
Na co se používá sukcistearin?
V potravinářství sukcistearin funguje především jako emulgátor, což znamená, že umožňuje, aby voda a oleje zůstaly promíchány dohromady a vytvořili emulzi.
Příklady potravin a nápojů, kde se E446 někdy vyskytuje:
- dorty
- polevy
- pečivo
Je E446 zdravé?
Sukcistearin nemá žádné prokázané vedlejší účinky.
Použití EU vs. USA vs. svět
Použití sukcistearinu jako přidatné potravinářské látky není v EU ani například v Austrálii a na Novém Zélandu schváleno. V USA je povoleno, nicméně už se skoro nepoužívá.