Co je to beta-cyklodextrin (E459) a k čemu se používá?

Beta-cyklodextrin (E459) neboli cykloamyláza funguje v potravinářství jako emulgátor, nosič a zvýrazňovač chuti. Jedná se o bílou nebo téměř bílou krystalickou pevnou látku téměř bez zápachu, mírně sladké chuti.

Potraviny s tímto éčkem mohou bezpečně konzumovat lidé s alergií na lepek a vegani.

Hlavní důležité body o E459 – Beta-cyklodextrin:
V ČR povolené.
Jedná se o emulgátor.
Doporučujeme 3/5.

Výroba E459

Cyklodextriny se vyrábějí ze škrobu enzymatickou přeměnou.

Na co se používá beta-cyklodextrin?

V potravinářství E459 funguje především jako emulgátor, což znamená, že umožňuje, aby voda a oleje zůstaly promíchány dohromady a vytvořily emulzi a také jako zvýrazňovač chuti. Dále se používá v potravinářském, farmaceutickém, lékarenském a chemickém průmyslu, ale také v zemědělství a environmentálním inženýrství.

Příklady potravin a nápojů, kde se E459 někdy vyskytuje:

  • majonéza
  • dezerty
  • sladkosti
  • snídaňové cereálie
  • žvýkačky
  • želatina
  • pudinky
  • ochucené kávy a čaje
  • tavené sýry
  • krekry
  • práškové nápoje
  • chipsy

Je E459 zdravé?

Beta-cyklodextrin nemá žádné prokázané vedlejší účinky.

Použití EU vs. USA vs. svět

Použití beta-cyklodextrinu jako přidatné potravinářské látky je v EU a USA povoleno. V Austrálii a na Novém Zélandu však nikoli.

Použité zdroje

E459; Betadex, www.1source.com