Methylcelulóza je také známá pod svou zkratkou jako MC a je to bílý nebo slabě nažloutlý nebo našedlý zrnitý nebo vláknitý prášek bez zápachu a chuti.
Hlavní důležité body o E 461 – Methylcelulóza
Není to přírodní složka a vyrábí se synteticky
Je vhodná pro děti
Není to běžný alergen, ale u citlivějších jedinců může způsobit kopřivku, dýchací potíže, otok obličeje, rtů, jazyka nebo hrdla
Při překročení (min. 26 x a dlouhodobě) doporučené denní dávky, není vhodná pro těhotné ženy, u kterých může zvýšit pravděpodobnost mateřské úmrtnosti a zpomalení vývoje plodu
Tato složka je šetrná ke keto, veganské, bezlepkové dietě a běžně se používá jako náhrada xanthanové gumy v potravinách
Výroba E461
Vyrábí se z celulózy a lze ji použít jako zahušťovadlo, emulgátor, pojivo, stabilizátor a želírující činidlo v potravinách, zároveň to je i doplněk vlákniny.
Kde se methylcelulóza(E 461) používá?
Její použití je širokospektrální. MC je nekalorická nestravitelná jedlá vláknina a lze ji použít v potravinářském, kosmetickém, farmaceutickém, ale i jiném průmyslu.
V potravinářském průmyslu se používá k želatinaci, lubrikaci, stabilizaci emulgaci a tak dále.
V pekařství poskytuje konzistentní strukturu pečiva během zmrazování/rozmrazování, zvyšuje měkkost pečiva a také prodlužuje jeho trvanlivost.
V cukrářství může být použit jako lubrikant pro zlepšení textury krému, který ho udělá krémovější, roztíratelnější, ale také přidává chuť glazurám, polevám a jinému zdobení.
U zmrazených produktů reguluje tvorbu ledových krystalů, poskytuje hladkou texturu.
Konkrétní výrobky
- Albert – Burger Vegano
- Vegafit – veganský plátek
- Meggle – krém na vaření
Je E461 zdravé?
Neřadíme jí mezi alergeny ani zdraví ohrožující látky, pouze při velkém zkonzumovaném množství může způsobit zažívací potíže.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Toto činidlo bylo jak v USA, tak v EU shledáno jako bezpečné a nevykazuje žádné zdraví ohrožující vedlejší účinky.