Ethylcelulózu (E462) polykáme společně s většinou léků. Překvapivě ji najdeme i v některých potravinách. Proč?

Ethylcelulóza je nestravitelná látka, která se vyrábí chemickým pozměněním celulózy.

Běžně se používá jako potah ve farmaceutických přípravcích a také jako potravinářská přídatná látka.

Setkáme se s ní především v extrudovaných výrobcích a cukrovinkách.

Má podobu bílého prášku bez zápachu a chuti.

Hlavní důležité body o E462 – ethylcelolóze:

Je to stabilizátor, emulgátor a zahušťovadlo.
Není to přírodní látka.
Je vhodné pro děti.
Nepatří mezi alergeny.
Použití v ČR je povolené

Kde se ethylcelulóza používá?

Ethylcelulóza se nejčastěji se používá ve farmaceutickém průmyslu jako potahová látka léků, pomáhá maskovat nežádoucí chuť, chránit účinné látky a řídit uvolňování léčiva.

Najdeme ji i ve vitaminových a minerálních tabletách.

V potravinářství se používá k modifikaci viskozity, zahušťování, tvorbě filmu, stabilizaci a jako plnidlo, obsahují ji především cukrovinky, žvýkačky a extrudované výrobky.

Je E462 zdravé?

Používání ethylcelulózy je obecně považováno za bezpečné, bez rizika nežádoucích účinků.

Látka je schválena Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) i americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).

U některých citlivých jedinců může nadměrná konzumace ethylcelulózy vést ke gastrointestinálním potížím.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Používání ethylcelulózy v potravinářském průmyslu je povoleno v EU, USA, Austrálii i dalších zemích světa

Použité zdroje

E462; Ethyl Cellulose, www.1source.com