Hydroxypropylmethylcelulóza (E464) je modifikovaná celulóza vyrobená z rostlinných vláken. Jedná se o bílý prášek bez zápachu a chuti.
Potraviny s tímto éčkem mohou bezpečně konzumovat lidé s alergií na lepek a vegani.
Hlavní důležité body o E464 – Hydroxypropylmethylcelulóza:
Je netoxické.
Jedná se o stabilizátor.
Doporučujeme.
Výroba E464
Hydroxypropylmethylcelulóza se vyrábí z celulózy, hlavního polysacharidu a složky dřeva a všech rostlinných struktur. Komerčně se vyrábí ze dřeva a je chemicka upravovaná.
Na co se používá hydroxypropylmethylcelulóza?
E464 má nnoho různých použití. Využívá se hlavně jako zahušťovadlo, ale také jako plnidlo, dietní vláknina, prostředek proti shlukování, leštící látka, stabilizátor a emulgátor. Používá se také jako veganská alternativa k živočišné želatině v lécích a doplňcích stravy, k léčbě syndromu suchého oka a jako náhrada lepku v bezlepkovém chlebu, kde zlepšuje elasticitu, objem a zadržování vlhkosti.
Příklady potravin a nápojů, kde se E464 někdy vyskytuje:
- bezlepkový pečivo
- zpracované potraviny
- veganské produkty
- zmrzliny
- alternativy k mléčným výrobkům
- produkty z brambor
Je E464 zdravé?
Hydroxypropylmethylcelulóza se nutričně počítá jako 100% rozpustná vláknina a je považována za zcela netoxickou a potravinově nezávadnou. Jako zdroj vlákniny prochází tělem a některé důkazy naznačují, že by dokonce mohla hrát roli ve zdravém trávení.
Použití EU vs. USA vs. svět
Použití E464 jako přidatné potravinářské látky je v EU , USA, Austrálii a na Novém Zélandu povoleno.