Co je to ethylmethylcelulóza (E465) a kde všude se s ní můžeme setkat?

Ethylmethylcelulóza (E465) je derivát celulózy s ethylovými a methylovými skupinami připojenými etherovými vazbami. Jedná se o hygroskopický a lehce nažloutlý prášek bez zápachu, který se využívá hlavně ke zlepšení viskozity a zachování konzistence potravinářských výrobků.

Potraviny s tímto éčkem mohou bezpečně konzumovat lidé s alergií na lepek a vegani.

Hlavní důležité body o E465 – Ethylmethylcelulóza:
Je netoxické.
Jedná se o stabilizátor.
Doporučujeme.

Výroba E465

Ethylmethylcelulóza se vyrábí z celulózy, hlavního polysacharidu a složky dřeva a všech rostlinných struktur. Komerčně se vyrábí ze dřeva a je chemicka upravovaná.

Na co se používá ethylmethylcelulóza?

E465 má nnoho různých použití. Využívá se hlavně jako zahušťovadlo, ale také jako plnidlo, dietní vláknina, prostředek proti shlukování, leštící látka, stabilizátor a emulgátor.

Kromě v potravinářství se také používá jako tabáková přísada.

Příklady potravin a nápojů, kde se E465 někdy vyskytuje:

  • pasterizované výrobky
  • snídaňové cereálie
  • zmrzliny
  • sýry
  • mléčné výrobky
  • pekárenské výrobky
  • nízkokalorické smetany
  • marmelády a džemy
  • žvýkačky
  • potraviny a nápoje obsahující kakao
  • kondenzované a sušené mléko

Je E465 zdravé?

Ethylmethylcelulóza není příliš rozpustná a může být fermentována v tlustém střevě. Velké koncentrace mohou způsobit střevní potíže, jako je nadýmání, zácpa a průjem.

Použití EU vs. USA vs. svět

Použití E465 jako přidatné potravinářské látky je v EU , USA, Austrálii a na Novém Zélandu povoleno.

Použité zdroje

E465 Methylethylcellulose , www.food-info.net
E465; Ethyl Methyl Cellulose, www.1source.com