Ethylmethylcelulóza (E465) je derivát celulózy s ethylovými a methylovými skupinami připojenými etherovými vazbami. Jedná se o hygroskopický a lehce nažloutlý prášek bez zápachu, který se využívá hlavně ke zlepšení viskozity a zachování konzistence potravinářských výrobků.
Potraviny s tímto éčkem mohou bezpečně konzumovat lidé s alergií na lepek a vegani.
Hlavní důležité body o E465 – Ethylmethylcelulóza:
Je netoxické.
Jedná se o stabilizátor.
Doporučujeme.
Výroba E465
Ethylmethylcelulóza se vyrábí z celulózy, hlavního polysacharidu a složky dřeva a všech rostlinných struktur. Komerčně se vyrábí ze dřeva a je chemicka upravovaná.
Na co se používá ethylmethylcelulóza?
E465 má nnoho různých použití. Využívá se hlavně jako zahušťovadlo, ale také jako plnidlo, dietní vláknina, prostředek proti shlukování, leštící látka, stabilizátor a emulgátor.
Kromě v potravinářství se také používá jako tabáková přísada.
Příklady potravin a nápojů, kde se E465 někdy vyskytuje:
- pasterizované výrobky
- snídaňové cereálie
- zmrzliny
- sýry
- mléčné výrobky
- pekárenské výrobky
- nízkokalorické smetany
- marmelády a džemy
- žvýkačky
- potraviny a nápoje obsahující kakao
- kondenzované a sušené mléko
Je E465 zdravé?
Ethylmethylcelulóza není příliš rozpustná a může být fermentována v tlustém střevě. Velké koncentrace mohou způsobit střevní potíže, jako je nadýmání, zácpa a průjem.
Použití EU vs. USA vs. svět
Použití E465 jako přidatné potravinářské látky je v EU , USA, Austrálii a na Novém Zélandu povoleno.