Kroskarmelóza (E468) je zesíťovaná sodná sůl karboxymethylcelulózy, která vypadá jako mírně hygroskopický bílý až šedobílý prášek bez zápachu a v potravinářství funguje jako stabilizátor, emulgátor a zahušťovadlo. Jedná se o polosyntetický polysacharid, který se skládá z řetězců monomerů glukózy, které tvoří hlavní složku rostlinných buněčných stěn a vláken.
Potraviny s tímto éčkem mohou bezpečně konzumovat lidé s alergií na lepek a vegani.
Hlavní důležité body o E468 – Kroskarmelóza:
Je netoxické.
Jedná se o stabilizátor.
Doporučujeme.
Výroba E468
Kroskarmelóza se vyrábí chemicky z celulózy.
Na co se používá kroskarmelóza?
E468 se v potravinách používá jako emulgátor k udržení jednotné směsi mezi dvěma nebo více nemísitelnými směsmi. Například oleje a vody. Dále také zachovává fyzikální vlastnosti potravin a zajišťuje, že směs zůstane v rovnoměrném stavu. Navíc zvyšuje viskozitu zahušťování kapaliny, aby získala větší texturu.
Příklady potravin a nápojů, kde se E468 někdy vyskytuje:
- pasterizované výrobky
- zmrzliny
- sýry
- mléčné výrobky
- snídaňové cereálie
- pekárenské produkty
Je E468 zdravé?
Nejsou známy žádné vedlejší účinky kroskarmelózy.
Použití EU vs. USA vs. svět
Použití E468 jako přidatné potravinářské látky je v EU i USA povoleno, v Austrálii a na Novém Zélandu však nikoli.