Enzymově hydrolyzovaná karboxymethylcelulóza (E469) je známá také jako sodná sůl karboxymethylcelulózy, enzimaticky hydrolyzovaná nebo celulózová guma.
Jedná se o bílý, mírně nažloutlý nebo našedlý prášek bez zápachu.
V potravinářském průmyslu se používá jako stabilizátor, kdy udržuje stejný rozptyl látek v potravinách. A jako zahušťovadlo, tedy látka pro zvýšení viskozity potravin.
Hlavní důležité body o E469 – enzymově hydrolyzovaná karboxymethylcelulóza:
Není to přírodní látka.
Použití v ČR je povolené.
Je vhodné pro děti.
Není to častý alergen.
Výroba E469
Éčko E469 se vyrábí synteticky z karboxymethylcelulózy s přidáním sodné soli a ovlivnění působením enzymů.
Na co se používá enzymově hydrolyzovaná karboxymethylcelulóza?
Bílý prášek se využívá hlavně při výrobě zmrzliny. Funguje skvěle také při výrobě chleba a koláčů, sušenek, sladkostí, žvýkaček, margarínu nebo arašídového másla.
Na výrobu zmrzliny je ideální, protože na to nepotřebujete příliš nízké teploty. A zmrzlina stejně získá ideální strukturu.
Je E469 zdravý?
Látka není škodlivá. Podle výzkumů a testů nemá žádné známé vedlejší účinky. Nemusíte se proto obávat konzumaci E469. Podle dostupných informací mohou bezpečně konzumovat i děti.
Použití EU vs. USA vs. svět
V celé Evropské unii (včetně České republiky) je používání E469 povolené. Minulosti byla ovšem v Čechách zakázána, což se změnilo se vstupem do EU.
Ve Spojených státech i Austrálii je používání této látky zakázané.