Estery mono a diglyceridů mastných kyselin a, b, c, d, e, f (E472) zkráceně DATEM. Kde jsou?

Estery mono a diglyceridů mastných kyselin neboli zkratkou DATEM, je nejběžněji používaný emulgátor v pečivu, který se používá pro zlepšení vlastností lepku v těstě během procesu pečení.

Hlavní důležité body o E 472 – Estery mono a diglyceridů mastných kyselin

DATEM není přírodní, protože se vyrábí chemickou syntézou
Je vhodný pro děti i těhotné ženy
Není to alergen
Je veganský i bezlepkový

Výroba E472

DATEM je syntetický emulgátor vyrobený esterifikací kyseliny octové, kyseliny vinné, glycerolu a mastných kyselin. Vzniká špinavě bílé až světle žluté vosky s mírně kyselým zápachem.

Kde se estery (E 472) používají?

Používá se především jako zjemňovač těsta pro pečené výrobky, zejména pro ty kynuté, bílý chléb nebo suchary.

Můžeme ho najít i v dalších produktech, jako jsou dorty, sýry, polévky, omáčky, rostlinné proteinové nápoje atd.

Konkrétní potraviny

  •  Penam – chléb Mušketýr
  • Bohemia – tyčinky solené
  • Simply Fresh – hrášková polévka

Je E472 zdravé?

DATEM je obecně uznáván jako bezpečný a může být použit v potravinách bez jiných omezení.  

Bylo hlášeno několik zdravotních problémů, včetně alergických reakcí, toxicity a tak dále.

Publikovaná studie z roku 2002 uvedla, že DATEM může vést k nadměrnému růstu nadledvin a fibróze srdečního svalu u potkanů.

Přesto pokud není překračován přijatelný denní příjem 0-50 mg/kg tělesné hmotnosti, není se čeho obávat.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Jeho bezpečnost jako potravinářské přídatné látky byla schválena FDA, EFSA a JECFA a je běžně používáno, jak v EU, USA, tak Austrálii.

Použité zdroje

What is DATEM (E472e) in Bread? Made of, Uses, Safety, Side effects, James Hun, Food Additives
PANOTOP SUPER E472, Lobbi