Estery sacharózy mastných kyselin neboli cukroestery se v potravinářském průmyslu využívají jako emulgátory.
Vyrábějí se synteticky reakcemi cukrů s rozmanitými mastnými kyselinami, například kyselinou stearovou, palmitovou, laurovou či olejovou, které se získávají především z palmového nebo kokosového oleje.
Jejich vzhled i vlastnosti se liší podle stupně zreagování při výrobě.
Mohou mít podobu měkkých pevných látek, gelů či prášků.
Hlavní důležité body o E473 – esterech sacharózy mastných kyselin:
Jsou to emulgátory.
Nejsou to přírodní látky.
Jsou vhodné pro děti.
Nepatří mezi alergeny.
Použití v ČR je povolené.
Kde se estery sacharózy mastných kyselin používají?
Cukroestery se často používají v emulzích typu olej ve vodě, například v salátových zálivkách, omáčkách, margarínech, majonézách či mražených krémech.
Další oblastí, ve které se estery sacharózy mastných kyselin využívají, jsou pekařské výrobky. Interagují s bílkovinami v mouce, což vede ke zvětšení objemu a měkčí textuře těsta.
Najdeme je také v řadě cukrovinek, ve kterých pomáhají zabránit oddělování oleje, krystalizaci cukru a oxidaci tuků.
Rovněž snižují deformaci čokoládových výrobků vlhkostí a teplem či lepivost na zuby a obaly.
V neposlední řadě jsou součástí ochranných filmů na různých druzích čerstvého ovoce a zeleniny, což prodlužuje dobu jejich skladování. Přidávají se i do některých druhů nápojů.
- Odkolek Závin plundrový s krémovou náplní
- Mentos bonbony
- Albert Kokosové mléko
- Mr.Brown Ledová káva
Je E473 zdravé?
Používání esterů sacharózy mastných kyselin bylo schváleno Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) i americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), neboť jde o bezpečné látky.
V těle jsou estery sacharózy mastných kyselin přirozeně štěpeny na cukry a mastné kyseliny.
U citlivých jedinců může konzumace většího množství způsobit žaludeční či střevní problémy.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Používání esterů sacharózy mastných kyselin v potravinářském průmyslu je povoleno v EU, USA, Austrálii a dalších zemích světa.