Sacharoglyceridy (E474) – emulgátory přírodního původu, v jakých potravinách je najdeme?

Sacharoglyceridy jsou v různých podobách se vyskytující látky rozpustné v tucích i ve vodě. Mohou mít podobu jemných prášků, gelů, anebo mírně tuhé látky. 

Hlavní důležité body o E474 – sacharoglyceridech:
Jsou to přírodní látky
Použití v ČR je povolené
Nejsou vhodné pro děti
Jsou to alergeny

Výroba E474

Sacharoglyceridy jsou vyráběny z cukru a tuků nebo potravinových olejů nebo přesněji mono-, di- a sacharosových triestrů s mastnými kyselinami a mono-, di- a triglyceridy zbytky tuků a olejů.

Mastné kyseliny jsou často původu rostlinného, ale zvířecí původ není vyloučen, včetně vepřového masa. Ten rostlinný zahrnuje celou řadu rostlin, které produkují olej, jako je sója, řepka a kukuřice, velmi pravděpodobně geneticky modifikovaná.

Na co se používají sacharoglyceridy?

Sacharoglyceridy se používají v potravinářském průmyslu, farmaceutickém, a také třeba v kosmetice.

  • V potravinářství se používají jako emulgátory. Mezi těmito potravinami jsou ochucené mléčné výrobky, zmrzlina, dietní strava, některá transformovaná masa, cukrovinky, žvýkačky, pečivo, omáčky, polévky a vývary, ochucené nápoje, jablečný mošt, některé druhy alkoholu a osvěžující nápoje bez alkoholu.
  • Používají se také na povrchové ošetření čerstvého ovoce
  • Ve farmaceutickém průmyslu na různé masti a krémy
  • V kosmetice na krémy a čistící emulze

Jsou sacharoglyceridy zdravé?

Sacharoglyceridy odvozené od mastných kyselin jsou často uváděné bez známého nebezpečí. Mohou se dostavit projímavé účinky a jiné poruchy trávení, pokud jsou požívány ve velkém množství.

Tato přísada dle Mezinárodního střediska pro výzkum rakoviny (CIR) může obsahovat zbytky acetaldehydu, možné karcinogenní látky (skupina 2B), nebo dokonce být určitým karcinogenem (skupina 1), pokud je spotřebována s alkoholem. 

Stejně jako u mnoha jiných emulgátorů, různé studie prováděné na myších naznačují, že spotřeba tohoto typu aditiv by mohla způsobit zvýšení propustnosti střevní bariéry, a tak podporovat chronická zánětlivá onemocnění střeva, zvýšenou adipozitu (metabolický syndrom), a vývoj diabetu. Tyto přísady by také mohly narušit rovnováhu střevní flóry a podporovat autoimunitní reakce. Chronický střevní zánět způsobený těmito emulgátory by mohl podpořit výskyt rakoviny tlustého střeva.

Použití v EU vs. USA vs. svět

V Evropské unii je použití E474 povolené, jinak tomu je v USA a Austrálii, kde jsou sacharoglyceridy v potravinách zakázané. 

Použité zdroje

TEST E474 Sucroglycérides, Saccharoglycérides, Domitille Vey, Léa Girard, https://www.quechoisir.org 23. 10. 2018
E474, https://www.additifs-alimentaires.net
E474 Sycroglycérides, https://food-detektiv.de/fr