Dokonalá struktura chleba nebo mléčných výrobků je zajištěna díky esterům polglycerolu s mastnými kyselinami (E475)

Estery polyglycerolu s mastnými kyselinami (E475) jsou kapalné nebo polotuhé látky, které se používají při výrobě potravin jako emulgátory.

Nejčastěji se používá při výrobě pečiva, ale má poměrně široké využití.

Hlavní důležité body o E475 – estery polyglycerolu s mastnými kyselinami:
Není to přírodní látka.
Použití v ČR je povolené.
Je vhodné pro děti.
Není to častý alergen.
Je živočišného původu a není tedy vhodné pro vegany.

Výroba E475

Látka E475 se vyrábí syntetickým postupem. Používá se při tom polglycerol mastných kyselin, se kterým se pracuje.

Při výrobě se používají i živočišné prvky, takže se by této látce měli vyhýbat vegani a vegetariáni.

Na co se používá estery polyglycerolu s mastnými kyselinami?

V potravinářském průmyslu se polyglycerol s mastnými kyselinami používá při výrobě mnoha produktů. Patří mezi ně:

  • sladkosti, dezerty, koláče,
  • chléb a jemné pečivo,
  • dietní výrobky,
  • margarín,
  • mléko a smetana,
  • vaječné výrobky.

Je E475 zdravý?

Látka E475 je považována za zcela nezávadnou a mohou ji konzumovat i děti. Testy neprokázaly žádné vedlejší účinky ani alergické reakce.

Použití EU vs. USA vs. svět

V celé Evropské unii se tato látka může používat při výrobě potravin a nápojů. Existuje ale použité maximum a může se používat pouze do vybraných produktů (mléo v prášku, žvýkačky, sladkosti, dezerty, likéry, tvanlivé pečivo atd.).

V minulosti byla látka ve Spojených státech zakázaná, ale není se může používat stejně jako u nás.

Použité zdroje

E475 (Polglycerol esters of fatty acids) (PGE), http://www.ervesa.com/
S.I. No. 35/1980 - Health (Emulsifiers, Stabilisers, Thickening and Gelling Agents in Food) Regulations, 1980., https://www.irishstatutebook.ie/ 01. 03. 1980