Estery propylenglykolu s mastnými kyselinami jsou syntetické látky bílé barvy. Najdeme je buď ve formě vloček, kuliček, anebo jako pevnou látku.
Hlavní důležité body o E477 – esterech propylenglykolu s mastnými kyselinami:
Jsou to syntetické látky
Použití v ČR je povolené
Jsou vhodné pro děti
Není to alergen
Výroba E477
Estery propylenglykolu s mastnými kyselinami vznikají propylenglykolovou reakcí, také známou jako propan-1,2-diol nebo E1520, potravinářskými kyselinami.
Tyto mastné kyseliny jsou často původu rostlinného, ale i ze zvířat, včetně vepřového masa. Rostlinný původ zahrnuje celou řadu rostlin, které produkují olej, jako je sója, řepka a kukuřice (jenž je velmi pravděpodobně geneticky modifikovaná)
Na co se používají estery propylenglykolu s mastnými kyselinami?
Estery propylenglykolu s mastnými kyselinami jsou používány především v potravinovém průmyslu a ve farmaceutickém průmyslu.
- V potravinářství jako stabilizátor
- Tato přísada se používá na podporu jiných emulgátorů. Například zlepšuje stavbu pěny.
- Používají se například v chlebech, koláčích, sušenkách, margarínech, ochucených mléčných výrobcích, sušeném mléce, na krémy, dezerty, zmrzliny, sladkosti a na výrobu instantních polévek
- Jako jídlo pro zvláštní lékařské účely, zejména dietní výrobky
Jsou estery propylenglykolu s mastnými kyselinami zdravé?
Pocházející z mastných kyselin někdy jsou uváděny jako neškodné nebo neškodné v mezích DJA (přípustná denní dávka).
EFSA (Evropský úřad pro bezpečnost potravin) naznačuje nedostatek údajů o chronické toxicitě, karcinogenitě a reprotoxicitě.
Některé studie upozorňují (stejně jako u mnoha jiných stabilizátorů), že konzumace tohoto aditivy by mohla způsobit zvýšení propustnosti střevní bariéry, a tak podporovat chronická zánětlivá onemocnění střeva, zvýšená adipozita (metabolický syndrom) a vývoj diabetu.
Tato přísada by také mohla narušit rovnováhu střevní flóry, což způsobuje různé zdravotní problémy autoimunitní povahy. Nakonec by chronický střevní zánět způsobený těmito emulgátory mohl podpořit výskyt rakoviny tlustého střeva.
Použití v EU vs. USA vs. svět
V Evropské unii, Spojených státech i dalších zemích je použití E477 povolené. Není však povolené v bio potravinách.