Laktylované estery glycerolu a propandiolu (E478) jsou sloučeninou, která se v potravinářství používá hned několika způsoby.
Použití této látky je zcela bezpečné, ale v Evropě se potraviny s touto přídatnou látkou nevyrábí. Kde můžete E478 potkat?
Hlavní důležité body o E478 – laktylované estery glycerolu a propandiolu:
Není to přírodní látka.
Použití v ČR je v potravinářství zakázané.
Je vhodné pro děti.
Není to častý alergen.
Je živočišného původu a není tedy vhodné pro vegany.
Výroba E478
Laktylované estery glycerolu a propandiolu jsou směsí kyseliny mléčné, glycerolu, propandiolu a přírodních tuků ve ztužené formě.
Tuky jsou většinou rostlinného původu, ale použití živočišného tuku není vyloučené. Z tohoto důvodu by se měli vegani této potravinové přídatné látce vyhýbat.
Na co se používá laktylované estery glycerolu a propandiolu?
Laktylované estery glycerolu a propandiolu se používají jako stabilizátory, zvlhčující látky a emulgátory při výrobě pekařských výrobků, náhražek mléka nebo v polevách.
Je E478 zdravý?
Při testování této látky na zvířatech i lidech se neobjevily žádné vedlejší účinky v případě použití běžného množství. Nemusíte se proto konzumace této látky obávat.
Ve vysokých koncentracích se může objevit ekzém. Takové množství v potravinách ale nenajdete.
Použití EU vs. USA vs. svět
V celé Evropské unii (včetně České republiky) je používání této látky v potravinářském průmyslu zakázané.
Ve Spojených státech se běžně používá a je považována na zcela bezpečnou látku do potravin a nápojů.