Stearoyl laktylát sodný, také známý jako SSL, je to sodná sůl kyseliny stearové s dimerem kyseliny mléčné. Tato složka se běžně používá jako emulgátor a stabilizátor v pečivu s vysokým obsahem tuku.
Hlavní důležité body o E 481 – Stearoylaktylát sodný
Není přírodní, jde o syntetické sladidlo
Je vhodný pro děti
Není to alergen
Je veganský i bezlepkový
Výroba E481
Stearoylaktylát se syntetizuje z potravinářské kyseliny stearové (většinou z palmového oleje), kyseliny mléčné (z fermentace cukrové řepy nebo chemické syntézy) a hydroxidu sodného.
A vzniká voskovitý bílý nebo mírně nažloutlý prášek nebo křehká pevná látka (vločkovitý) s mírně kyselým zápachem.
Kde se stearoylaktylát sodný (E 9481) používá?
Primárně se používá pro své emulgační a stabilizační vlastnosti v potravinách a kosmetice. V potravinách SSL míchá vodu a olej dohromady a většinou se používá jako ztužovač těsta a změkčovač struktury v pečivu.
SSL se používá hlavně ve vysokotučném a kynutém chlebu jako emulgátor těsta pro zvětšení objemu těsta, lepší vnitřní strukturu, vytváří měkký a elastický chléb a zabraňuje rychlému stárnutí pečiva, bez SSL bochník rychle ztvrdne.
Používá se také v sušenkách, sušenkách, pečivu, nudlích, aby se zlepšila textura a prodloužila se čerstvost nebo doba skladování.
Konkrétní potraviny
- Okolek – veka krájená
- L´Chefs Pastry – francouzské houstičky
- 7 Days – Bake Rolls
Je E481 zdravé?
Nebyl pozorován žádný nežádoucí účinek, ale může způsobit alergii. V roce 2005 byl hlášen případ příznaků alergie z přímého kontaktu s SSL – dermatitida a rýma u manikérky, která zhotovovala umělé akrylové nehty, kde je SSL obsažen.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Stearoylaktylát byl schválen v USA jako multifunkční potravinářské aditivum, které lze použít jako emulgátor, stabilizátor, povrchově aktivní činidlo v následujících kategoriích potravin s maximálním využitím: pečivo, palačinky a vafle 0,5 %, polevy, náplně, pudinky a polevy 0,2 %, smetana 0,3 % atd.
Stearoyl laktylát sodný (E481) je uveden v nařízení Komise EU jako povolená potravinářská přídatná látka. Jeho použití je povoleno v maximálním množství od 1000 do 10000 mg/kg v potravinách.