Proč by neměli vegani konzumovat potraviny se stearoyllaktylátem vápenatým (E482) a kde všude se s ním můžeme setkat?

Stearoyllaktylát vápenatý (E482) je netoxický, biologicky odbouratelný a obvykle se vyrábí za použití bioobnovitelných surovin. Protože je stearoyllaktylát vápenatý bezpečná a vysoce účinná potravinářská přísada, používá se v široké škále produktů od pečiva a dezertů až po obaly. Jedná se o bílý nebo slabě nažloutý prášek či křehká pevná látka s charakteristickým zápachem.

Potraviny s tímto éčkem mohou bezpečně konzumovat lidé s alergií na lepek. Jelikož původ kyseliny stearové může být jak rostlinný nebo živočišný tuk, nedoporučujeme užívání stearoyllaktylátu vápenatého veganům.

Hlavní důležité body o E482 – Stearoyllaktylát vápenatý:
Může být živočišného původu.
Jedná se o stabilizátor.
Doporučujeme.

Výroba E482

Stearoyllaktylát vápenatý se v současnosti vyrábí esterifikací kyseliny stearové a mléčné s částečnou neutralizací pomocí potravinářského hydratovaného vápna – hydroxidu vápenatého.  

Na co se používá stearoyllaktylát vápenatý?

E482 se v potravinářství používá jako emulgátor a stabilizátor. Dále se využívá ve farmacii, v produktech pro zdraví a v zemědělství.

Příklady potravin a nápojů, kde se E482 někdy vyskytuje:

  • pekárenské produkty
  • cereálie
  • těstoviny
  • dezerty
  • polevy
  • náplně
  • pudinky
  • sladkosti
  • práškové nápojové směsi
  • smetany
  • smetanové likéry
  • omáčky
  • knedlíky
  • šťávy
  • žvýkačky
  • dietní potraviny

Je E482 zdravé?

Nejsou známy žádné vedlejší účinky stearoyllaktylátu vápenatého. Vápník, kyselina mléčná i kyselina stearová jsou normálními produkty lidského metabolismu.

Použití EU vs. USA vs. svět

Použití E482 jako přidatné potravinářské látky je v EU, USA, Austrálii a na Novém Zélandu povoleno.

Použité zdroje

E 482: Calcium stearoyl lactate , www.food-info.net
E482 - Calcium stearoyl-2-lactylate, www.world.openfoodfacts.org