Na co se v potravinářství používá stearyltartarát (E483)?

Stearyltartarát (E483) nebo také vinan stearylu či stearylpalmityltartarát je krémově zbarvená mastná hmota, která se v potravinářství používá jako látka zlepšující mouku.

Potraviny s tímto éčkem mohou bezpečně konzumovat lidé s alergií na lepek. Jelikož původ kyseliny stearové může být jak rostlinný nebo živočišný tuk, nedoporučujeme užívání stearyltartarátu veganům.

Hlavní důležité body o E483 – Stearyltartarát:
Může být živočišného původu.
Jedná se o látku zlepšující mouku.
Doporučujeme.

Výroba E483

Stearyltartarát se vyrábí smícháním kyseliny stearové a kyseliny vinné.

Na co se používá stearyltartarát?

Stearyltartarát se v potravinářství používá jako emulgátor a látka zlepšující mouku.

Příklady potravin a nápojů, kde se E483 někdy vyskytuje:

  • pekárenské produkty

Je E483 zdravé?

Nejsou známy žádné vedlejší účinky stearyltartarátu. Kyselina vinná i kyselina stearová jsou normálními produkty lidského metabolismu.

Použití EU vs. USA vs. svět

Použití stearyltartarátu jako přidatné potravinářské látky je v EU i USA povoleno, v Austrálii a na Novém Zélandu však nikoli.

Použité zdroje

E 483: Stearyl tartrate , www.food-info.net
Stearyl tartrate 483 or E483, www.noshly.com