Monostearát sorbitolu, známý též jako sorbitanmonostearát či spon 60, je emulgátor esterifikovaný z cukerného alkoholu sorbitolu a kyseliny stearové.
Je častou složkou pekařského droždí, neboť zlepšuje aktivitu instantního sušeného droždí, když je droždí před použitím rehydratováno.
Má podobu bílého až žlutého voskovitého prášku či vloček.
Molekulární vzorec E491 je C24H46O6.
Hlavní důležité body o E491 – monostearátu sorbitolu:
Je to emulgátor.
Není to přírodní látka.
Je vhodný pro děti.
Je to potenciální alergen.
Použití v ČR je povolené.
Kde se monostearát sorbitolu používá?
Monostearát sorbitolu se běžně používá v celé řadě potravin především jako emulgátor.
Hlavní použití a funkce monostearátu sorbitolu:
- Sušené droždí: udržuje vlhkost, prodlužuje trvanlivost a napomáhá rehydrataci kvasničných buněk před smícháním s dalšími složkami těsta
- Zmrzlina: podporuje emulgaci mléčného tuku, zabraňuje tvorbě ledových krystalků a zlepšuje chuť
- Margarín: zlepšuje stabilitu emulze
- Smetana ke šlehání: zlepšuje objem a tuhost pěny
- Pekařské výrobky: zvětšuje objem a zlepšuje strukturu těsta
- Cukrovinky a čokoláda: stabilizuje emulzi olejů a tuků, zabraňuje změnám barvy
Kromě toho se ho ale najdeme též v polévkách, krémech či práškových náhražkách mléka do kávy.
- Vitana Droždí sušené pekařské
- Dr.Oetker Buchty (instantní směs na přípravu), Sušené droždí
- Labeta Chléb žitno-pšeničný (sypká směs na přípravu)
- Lidl Cocos&Choco minis (čokoládová tyčinka s kokosem)
Je E491 zdravé?
Monostearát sorbitolu je obecně považovaný za bezpečný, nejsou s ním spojovány žádné závažné nežádoucí účinky.
Používání v potravinářském průmyslu bylo schváleno Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) i americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), neboť jde o bezpečné látky.
U citlivých jedinců může konzumace většího množství způsobit alergickou reakci.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Používání monostearátu sorbitolu v potravinářském průmyslu je povoleno v EU, USA, Austrálii i a dalších zemích světa.