Tristearát sorbitolu, známý též jako sorbitantristearát či spon 65, je emulgátor, který se vyrábí esterifikací sorbitolu kyselinou stearovou v poměru molárních hmotností 1 : 3.
Jeho hlavní funkcí je zpomalovat krystalizaci tuků v rozmanitých druzích průmyslově zpracovaných potravin.
Má podobu krémového až světle žlutého voskovitého prášku či vloček.
Molekulární vzorec E492 je C60H114O8.
Hlavní důležité body o E492 – tristearát sorbitolu:
Je to emulgátor.
Není to přírodní látka.
Je vhodný pro děti.
Nepatří mezi alergeny.
Použití v ČR je povolené.
Kde se tristearát sorbitolu používá?
Používá jako emulgátor voda v oleji a v kombinaci s polysorbáty může stabilizovat i emulze olej ve vodě.
Tristearát sorbitolu se často využívá v čokoládových cukrovinkách, kde působí jako prostředek proti krystalizaci tuků a zároveň udržuje barvu a lesk čokolády.
Najdeme ho rovněž v margarínech a kuchyňských olejích, kde je jeho účelem zabránit zakalení a udržet texturu. Kromě toho působí též jako pěnotvorné činidlo.
- Opavia Miňonky, Tatranky, Horalky, Bebe sušenky, Rumové pralinky
- Nestlé Margot
- CBA Perníčky s ovocnou náplní v kakaové polevě
Kromě toho se tristearát sorbitolu používá též jako povrchově aktivní látka v kosmetice, například hydratačních přípravcích či make-upech.
Je E492 zdravé?
Tristearát sorbitolu je obecně považovaný za bezpečný, s jeho konzumací nejsou spojovány negativní vedlejší účinky.
Používání v potravinářském průmyslu bylo schváleno Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) i americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).
Použití v EU vs. USA vs. svět
Používání tristearátu sorbitolu v potravinářském průmyslu je povoleno v EU, USA i a dalších zemích světa.