Jak se vyrábí monolaurát sorbitolu (E493) a proč se nedoporučuje vegetariánům?

Monolaurát sorbitolu (E493) neboli sorbitanmonolaurát v potravinářství funguje jako emulgátor a stabilizátor. Jedná se o olejovitou viskózní kapalinu jantarové barvy, světle krémově až žlutohnědé kuličky nebo vločky či tvrdou voskovitou pevnou látku s mírným zápachem.

Potraviny s tímto éčkem mohou bezpečně konzumovat lidé s alergií na lepek. Jelikož se při výrobě monolaurátu sorbitolu může používat také živočišný tuk, nedoporučujeme ho konzumovat veganům.

Hlavní důležité body o E493 – Monolaurát sorbitolu:
Může být živočišného původu.
Jedná se o emulgátor.
Doporučujeme.

Výroba E493

Monolaurát sorbitolu se vyrábí ze sorbitolu a kyseliny laurové, což je mastná kyselina rostlinného nebo živočišného původu.

Na co se používá monolaurát sorbitolu?

E493 se v potravinářství používá jako činidlo, které tvoří nebo konzervuje směs látek, které se normálně nemohou smíchat (např. olej a voda) a také jako látka, která udržuje rovnoměrný rozptyl látek v potravině. Využívá se také k úpravě krystalizace tuků.

Příklady potravin a nápojů, kde se E493 někdy vyskytuje:

  • pekárenské produkty
  • marmelády
  • tekuté čajové koncentráty
  • zmrzliny
  • dietní potravinové doplňky
  • žvýkačky

Je E493 zdravé?

Nejsou známy žádné vedlejší účinky monolaurátu sorbitolu. Je totiž metabolizován na sorbitol a kyselinu laurovou, které jsou oba metabolizovány bez jakýchkoli vedlejších účinků.

Použití EU vs. USA vs. svět

Použití E493 jako přidatné potravinářské látky je v EU povoleno, v USA, Austrálii a na Novém Zélandu však nikoli.

Použité zdroje

E 493: Sorbitane mono laurate , www.food-info.net
Sorbitan monolaurate 493 or E493, www.noshly.com
E493; Sorbitan Laurate, www.1source.com