Monolaurát sorbitolu (E493) neboli sorbitanmonolaurát v potravinářství funguje jako emulgátor a stabilizátor. Jedná se o olejovitou viskózní kapalinu jantarové barvy, světle krémově až žlutohnědé kuličky nebo vločky či tvrdou voskovitou pevnou látku s mírným zápachem.
Potraviny s tímto éčkem mohou bezpečně konzumovat lidé s alergií na lepek. Jelikož se při výrobě monolaurátu sorbitolu může používat také živočišný tuk, nedoporučujeme ho konzumovat veganům.
Hlavní důležité body o E493 – Monolaurát sorbitolu:
Může být živočišného původu.
Jedná se o emulgátor.
Doporučujeme.
Výroba E493
Monolaurát sorbitolu se vyrábí ze sorbitolu a kyseliny laurové, což je mastná kyselina rostlinného nebo živočišného původu.
Na co se používá monolaurát sorbitolu?
E493 se v potravinářství používá jako činidlo, které tvoří nebo konzervuje směs látek, které se normálně nemohou smíchat (např. olej a voda) a také jako látka, která udržuje rovnoměrný rozptyl látek v potravině. Využívá se také k úpravě krystalizace tuků.
Příklady potravin a nápojů, kde se E493 někdy vyskytuje:
- pekárenské produkty
- marmelády
- tekuté čajové koncentráty
- zmrzliny
- dietní potravinové doplňky
- žvýkačky
Je E493 zdravé?
Nejsou známy žádné vedlejší účinky monolaurátu sorbitolu. Je totiž metabolizován na sorbitol a kyselinu laurovou, které jsou oba metabolizovány bez jakýchkoli vedlejších účinků.
Použití EU vs. USA vs. svět
Použití E493 jako přidatné potravinářské látky je v EU povoleno, v USA, Austrálii a na Novém Zélandu však nikoli.