Na co se používá monopalmitát sorbitolu (E495) a kde všude ho můžeme najít?

Monopalmitát sorbitolu (E495) neboli sorbitanmonopalmitát je lipofilní povrchově aktivní látka, která v potravinářství funguje jako emulgátor. Jedná se o lehce krémové perličky či vločky nebo tvrdou voskovitou pevnou látku s charakteristickým zápachem.

Potraviny s tímto éčkem mohou bezpečně konzumovat lidé s alergií na lepek. Jelikož se při výrobě monopalmitátu sorbitolu může používat také živočišný tuk, nedoporučujeme ho vegetariánům.

Hlavní důležité body o E495 – Monopalmitát sorbitolu:
Může být živočišného původu.
Jedná se o emulgátor.
Doporučujeme.

Výroba E495

Monopalmitát sorbitolu se vyrábí ze sorbitolu a kyseliny palmitové, což je mastná kyselina rostlinného nebo živočišného původu.

Na co se používá monopalmitát sorbitolu?

E495 se v potravinářství používá jako činidlo, které tvoří nebo konzervuje směs látek, které se normálně nemohou smíchat (např. olej a voda). Využívá se také k úpravě krystalizace tuků.

Příklady potravin a nápojů, kde se E495 někdy vyskytuje:

  • pekárenské produkty
  • pekařské droždí
  • olejové emulze
  • směsi mléka a smetany
  • marmelády
  • čokolády
  • bonbony
  • sladkosti
  • tekuté čajové koncentráty
  • zmrzliny
  • žvýkačky
  • dietní doplňky stravy

Je E495 zdravé?

Nejsou známy žádné vedlejší účinky monopalmitátu sorbitolu. Je totiž metabolizován na sorbitol a kyselinu palmitovou, které jsou oba metabolizovány bez jakýchkoli vedlejších účinků.

Použití EU vs. USA vs. svět

Použití E495 jako přidatné potravinářské látky je v EU povoleno, v USA, Austrálii a na Novém Zélandu však nikoli.

Použité zdroje

E 495: Sorbitane mono palmitate , www.food-info.net
Sorbitan monopalmitate 495 or E495, www.noshly.com
E495; Sorbitan Monopalmitate, www.1source.com