Uhličitan sodný s označením E500(i) jsou malé krystalky nebo prášek. Jeho největším benefitem je, že dokáže absorbovat vlhkost ze vzduchu.
Vyskytuje se běžně v přírodě. Najít ho můžeme v mořské vodě, slaných jezerech apod.
V potravinářství se hodně používá, protože má jedinečné vlastnosti a je zcela bezpečný. Podívejme se, kde se s touto látkou můžete setkat.
Hlavní důležité body o E500(i) – uhličitan sodný:
Je to přírodní nezávadná látka.
Použití v ČR je povolené.
Je vhodné pro děti.
Není to častý alergen.
Výroba E500(i)
K výrobě existují dva přístupy. Průmyslově se nejčastěji používá Solvayův proces. V tomto případě se použije chlorid sodný, který se chemickou reakcí přemění na uhličitan sodný.
Stejně tak ale mohou výrobci získat látku z mořské vody.
Na co se používá uhličitan sodný?
Uhličitan sodný je známý hlavně jako jedlá soda a kypřící prášek.
Díky svým vlastnostem se látka objevuje v mnoha produktech. Setkat se s ní můžete ve slaných tyčinkách, sušenkách, zmrzlině, instantním těstě na pizzu, muffiny nebo vafle.
V domácnosti se může používat také jako změkčovadlo vody a přísada do čisticích prostředků.
Je E500(i) zdravý?
V běžném množství, které se objevuje v potravinách, je zcela neškodný. Obecně a celosvětově se E500(i) považuje za zcela bezpečnou látku.
Použití EU vs. USA vs. svět
V celé Evropské unii (včetně České republiky) se může látka používat v potravinářství v nezbytném množství. Neexistují zákazy ani v oblast dětské výživy nebo jiných produktů.
Ve Spojených státech i v Austrálii je používání uhličitanu sodného také povolené a je považován za bezpečnou látku. V Americe se díky tomu běžně používá při výrobě potravin.
Uhličitan sodný je mezinárodně považován za GRAS, tedy všeobecně bezpečnou látku. V potravinářství se její použití obvykle neomezuje a používá se i v potravinách pro malé děti, vegetariány nebo vegany.