Sekvikarbonát sodný s označením E500(iii) je podvojná sůl se strukturou malých krystalů.
Jedná se o minerál, který se přirozeně vyskytuje v přírodě.
V potravinářském průmyslu se používá pro kontrolu pH, kyselosti a jako stabilizátor a zahušťovadlo.
Hlavní důležité body o E500(iii) – sekvikarbonát sodný:
Je to přírodní nezávadná látka.
Použití v ČR je povolené.
Je vhodné pro děti.
Není to častý alergen.
Výroba E500(iii)
Sekvikarbonát sodný se vyrábí spojením uhličitanu sodného a hydrogenuhličitanu sodného.
Na co se používá sekvikarbonát sodný?
Látka se používá v mražených produktech, včetně mražených filetů z kuřecího masa nebo ryb.
Sekvikarbonát sodný je velmi slaný, ale také velmi dobře dokáže snížit kyselost při výrobě potravin. Díky tomu se používá v mnoha produktech, včetně sladkostí, pečiva nebo omáček.
Je E500(iii) zdravý?
V potravinách se používá malé množství této látky. Díky tomu se nemusíte obávat žádných nežádoucích účinků na vaše zdraví. V tomto případě je látka zcela bezpečná pro konzumaci.
Použití EU vs. USA vs. svět
V celé Evropské unii (včetně České republiky) je používání této látky povoleno bez omezení.
Ve Spojených státech je látka také povolena jako přídatná látka do potravin.
V Austrálii a na Novém Zélandu je naopak sekvikarbonát sodný v potravinářství zakázaný.