Uhličitany sodné (E500) jsou souhrnem látek, které se v potravinářství používají na regulaci kyselosti a pro jejich kypřící vlastnosti.
Obecně mají mnoho využití, včetně pyrotechniky, dezinfekčních prostředků, hasicích přístrojů nebo zemědělství. Využít se může také v lékařství, v oblasti osobní hygieny nebo veterinářství. Použití těchto látek je velmi široké, ale my se podíváme na její schopnosti při výrobě potravin.
Nejznámějšími produkty z uhličitanů sodných je kypřící prášek a jedlá soda.
Hlavní důležité body o E500 – uhličitany sodné:
Je to přírodní nezávadná látka.
Použití v ČR je povolené.
Je vhodné pro děti.
Není to častý alergen.
Výroba E500
Uhličitany sodné lze získat přirozenou i syntetickou výrobou. Většinou se využívá elektrolýza mořské vody.
Na co se používají uhličitany sodné?
V potravinářském průmyslu se uhličitany sodné využívají hlavně na kynutí a kontrolu kyselosti.
Z tohoto důvodu se s nimi setkáme hlavně v prášku do pečiva, chlebu, pečivu, instantní směsi na palačinky, sušenky a další pokrmy.
S tuto látkou se můžete setkat hlavně v kypřícím prášku a jedlé sodě, které můžete doma využít na pečení i úklid domácnosti.
Překvapivě se ale mohou využít také při konzervování potravin, např. hrášku, oliv a dalších.
Uhličitany sodné se nachází také ve zmrzlině, másle, margarínu, smetaně a mnoha dalších produktech.
Je E500 zdravý?
V potravinách se vždy nachází malé množství této látky. Proto se nemusíte obávat žádných vedlejších nebo nežádoucích účinků při konzumaci. V malém množství je látka zcela bezpečná a nezávadná.
Použití EU vs. USA vs. svět
V celé Evropské unii (včetně České republiky) je použití uhličitanů sodných povolené v nezbytném množství. Může se používat do kypřících výrobků i dětské výživy.
Ve Spojených státech je použití této látky v potravinářství také povoleno.