Chlorid hořečnatý je chemická sloučenina MgCl2 přirozeně přítomna v jedlé soli a v mořské vodě. Je to hořčíková sůl hořké chuti. Je extrémně důležitá pro normální fungování lidského těla. Snadno se rozpouští ve vodě.
Hlavní důležité body o E511 – chloridu hořečnatém:
Je to přírodní látka
Použití v ČR je povolené
Je vhodný pro děti
Není to alergen
Výroba E511
Chlorid hořečnatý je přírodní látka. Vyrábí se buď extrakcí mořské vody a slaných jezer (té se také říká Nigari), anebo syntézou. Hořčík najdeme v přirozené formě především v mořských plodech, mandlích, luštěninách, anebo v čokoládě.
Na co se používá chlorid hořečnatý?
Chlorid hořečnatý se používá v potravinářství jako stabilizátor. Dále je používána ve farmaceutickém průmyslu a v kosmetice.
- V potravinářství například při výrobě tofu ze sojového mléka
- Ve farmaceutickém průmyslu se užívá zevně, například při hojení ran, anebo pro zmírnění křečových stavů. Vnitřně je užíván třeba pro zlepšení imunity (stimuluje produkci bílých krvinek), regulaci spánku a pro zlepšení trávení
- Je to také pomocník při léčbě rakoviny
- V kosmetice pomáhá při péči o pleť
Je chlorid hořečnatý zdravý?
Chlorid hořečnatý je považován za zdraví prospěšný.
Je zpravidla dobře snášen. Mohou se dostavit nežádoucí účinky, jako bolest břicha, anebo průjem.
Neměly by jej užívat těhotné ženy a osoby užívající diuretika.
Použití v EU vs. USA vs. svět
V Evropské unii, Spojených státech i dalších zemích je použití E511 povolené.