Síran vápenatý se používá k mnoha různým účelům, mimo jiné i jako multifunkční potravinářská přísada.
Přirozeně se vyskytuje v přírodě v některých nerostech, vyrábí se i průmyslově.
Používá se často při výrobě tofu.
Má podobu bílého prášku.
Molekulární vzorec je CaSO4, jde o vápenatou sůl kyseliny sírové.
Hlavní důležité body o E516 – síranu vápenatém:
Je to kypřící látka, protispékavá látka, látka zlepšující mouku, plnidlo a sekvestrant.
Je to přírodní látka.
Je vhodný pro děti.
Nepatří mezi alergeny.
Použití v ČR je povolené.
Kde se síran vápenatý používá?
Díky své multifunkčnosti se síran vápenatý přidává do celé řady potravin i nápojů, například do pekařských výrobků, kde se používá nejen jako kypřicí látka, ale také k bělení mouky.
Najdeme ho též v sýrech, marmeládách či konzervovaném ovoci a zelenině.
Používá se jako koagulant v tofu, kde iniciuje srážení bílkovin.
- Alnatura Tofu natur
- Dm Bio Tofu natur, Vegetariánské klobásky, Tofu burger s fazolemi
- Japek Chléb kyjevský krájený
- Jomo Mramorová bábovka
Síran vápenatý se používá rovněž ve stavebnictví, ve stomatologii jako otiskovací materiál, ve farmaceutickém průmyslu jako pomocná látka v tabletách.
Je E516 zdravé?
Síran vápenatý při běžné konzumaci nezpůsobuje žádné nežádoucí vedlejší účinky a jeho používání v potravinářském průmyslu bylo schváleno Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) i americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).
Použití v EU vs. USA vs. svět
Používání síranu vápenatého v potravinářském průmyslu je povoleno v EU, USA i a dalších zemích světa.