Co má společného tofu a bábovka? Obojí obsahuje síran vápenatý (E516)

Síran vápenatý se používá k mnoha různým účelům, mimo jiné i jako multifunkční potravinářská přísada.

Přirozeně se vyskytuje v přírodě v některých nerostech, vyrábí se i průmyslově.

Používá se často při výrobě tofu.

Má podobu bílého prášku.

Molekulární vzorec je CaSO4, jde o vápenatou sůl kyseliny sírové.

Hlavní důležité body o E516 –  síranu vápenatém:

Je to kypřící látka, protispékavá látka, látka zlepšující mouku, plnidlo a sekvestrant.
Je to přírodní látka.
Je vhodný pro děti.
Nepatří mezi alergeny.
Použití v ČR je povolené.

Kde se síran vápenatý používá?

Díky své multifunkčnosti se síran vápenatý přidává do celé řady potravin i nápojů, například do pekařských výrobků, kde se používá nejen jako kypřicí látka, ale také k bělení mouky.

Najdeme ho též v sýrech, marmeládách či konzervovaném ovoci a zelenině.

Používá se jako koagulant v tofu, kde iniciuje srážení bílkovin.

  • Alnatura Tofu natur
  • Dm Bio Tofu natur, Vegetariánské klobásky, Tofu burger s fazolemi
  • Japek Chléb kyjevský krájený
  • Jomo Mramorová bábovka

Síran vápenatý se používá rovněž ve stavebnictví, ve stomatologii jako otiskovací materiál, ve farmaceutickém průmyslu jako pomocná látka v tabletách.

Je E516 zdravé?

Síran vápenatý při běžné konzumaci nezpůsobuje žádné nežádoucí vedlejší účinky a jeho používání v potravinářském průmyslu bylo schváleno Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) i americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).

Použití v EU vs. USA vs. svět

Používání síranu vápenatého v potravinářském průmyslu je povoleno v EU, USA i a dalších zemích světa.

Použité zdroje

Calcium sulfate 516 or E516 , www.noshly.com
E516; Calcium Sulphate, www.1source.com