Proč se síran amonný používá do mouky (E517) a škodí nějak našemu zdraví?

Síran amonný (E517) je bílá anorganická sůl bez zápachu, která v potravinářství funguje jako stabilizátor, pufr a kypřící látka. Zlepšuje kvalitu mouky a pomáhá droždí vykynout. Kontroluje pH mouky a pečených výrobků.

Potraviny s tímto éčkem mohou bezpečně konzumovat lidé s alergií na lepek a vegani.

Hlavní důležité body o E517 – Síran amonný:
V ČR povoleno.
Jedná se o kypřící látku.
Doporučujeme.

Výroba E517

Síran amonný je přírodní minerál, který se připravuje z amonných solí a kyseliny sírové.

Na co se používá síran amonný?

E517 se kromě v potravinářství používá také jako půdní hnojivo. V půdě se amonný ion uvolňuje a tvoří malé množství kyseliny, čímž se snižuje pH v půdě a zároveň přispívá nezbytný dusík pro růst rostlin. Používá se také jako zemědělský postřikový adjuvans pro ve vodě rozpustné insekticidy, herbicidy a fungicidy.

Příklady potravin a nápojů, kde se E517 někdy vyskytuje:

  • pekárenské produkty
  • cukrářské výrobky

Je E517 zdravé?

Nejsou známy žádné vedlejší účinky síranu amonného.

Použití EU vs. USA vs. svět

Použití E517 jako přidatné potravinářské látky je v EU, USA, Austrálii i na Novém Zélandu povoleno.

Použité zdroje

E 517: Ammonium sulphate , www.food-info.net
E517; Ammonium Sulphate, www.1source.com