Síran hořečnatý (E518) známý také jako epsomská sůl je anorganická sůl, která se používá hlavně jako výživový doplněk nebo protispékavá látka. Jedná se o malý bezbarvý krystal.
Potraviny s tímto éčkem mohou bezpečně konzumovat lidé s alergií na lepek a vegani.
Hlavní důležité body o E518 – Síran hořečnatý:
V ČR se nepovažuje za přidatnou látku.
Jedná se o protispékavou látku.
Doporučujeme.
Výroba E518
Síran hořečnatý je přírodní minerál, který se připravuje z hořečnatých solí a kyseliny sírové.
Na co se používá síran hořečnatý?
Epsomská sůl se tradičně používá jako součást koupelových solí. Může být také použita jako kosmetický přípravek. Sportovci ji rádi používají ke zklidnění namožených svalů, zahradníci zase ke zlepšení úrody. Má i řadu dalších využití, například je účinná při odstraňování třísek.
Příklady potravin a nápojů, kde se E518 někdy vyskytuje:
- pivo
- doplňky stravy
- konzervovaná zelenina
Je E518 zdravé?
Nejsou známy žádné vedlejší účinky síranu hořečnatého v potravinách, i když se jedná o silné projímadlo.
Použití EU vs. USA vs. svět
Použití E518 jako přidatné potravinářské látky není v EU povoleno.