Síran sodnohlinitý (E521) je typ kamence. Jeho primární použití je v pekárenství a funguje jako pomalu působící kypřící kyselina v prášku do pečiva. Není však široce používán a obvykle se nepoužívá samostatně, protože téměř nereaguje s jedlou sodou při pokojové teplotě.
Potraviny s tímto éčkem mohou bezpečně konzumovat lidé s alergií na lepek a vegani.
Hlavní důležité body o E521 – Síran sodnohlinitý:
V ČR povoleno.
Jedná se o zpevňující látku.
Doporučujeme.
Výroba E521
Síran sodnohlinitý lze komerčně vyrábět reakcí roztoku síranu sodného s roztokem síranu hlinitého.
Na co se používá síran sodnohlinitý?
Síran sodnohlinitý primárně funguje jako kypřící kyselina v pekárenských produktech. Lze ho ale použít i jako regulátor kyselosti, zpevňující látku a ztužovač.
Příklady potravin a nápojů, kde se E521 někdy vyskytuje:
- dorty
- palačinky
- pekárenské produkty
- koblihy
- tortilly
- sýry
- obilné mouky
- sušenky
- muffiny
- prášek do pečiva
Je E521 zdravé?
Síran sodnohlinitý pro nás nepředstavuje žádné riziko při současném povoleném množství.
Použití EU vs. USA vs. svět
Použití E521 jako přidatné potravinářské látky je v EU a USA povoleno. V Austrálii a na Novém Zélandu však nikoli.