Síran draselnohlinitý (E522) nebo také síran hlinito-draselný, kamenec draselno-hlinitý či jen kamenec vypadá jako velké, průhledné krystaly, krystalické fragmenty nebo bílý krystalický prášek, který je bez zápachu. V potravinářství funguje jako regulátor kyselosti a stabilizátor. Používá se také jako zdroj kyselin v prášku do pečiva pro pekařské výrobky, pečené při vysoké teplotě.
Potraviny s tímto éčkem mohou bezpečně konzumovat lidé s alergií na lepek a vegani.
Hlavní důležité body o E522 – Síran draselnohlinitý:
V ČR povoleno.
Jedná se o kypřící látku.
Doporučujeme.
Výroba E522
Síran draselnohlinitý má dvě formy: přírodní a syntetické typy. Přírodní je kamenná sůl, která se objevuje jako inkrustace na povrchu hornin (alunit), když určité minerály (sirníky a draslík) interagují s kyslíkem. Z takových přírodních kamenů se dá extrahovat. Krystaly se rozpustí ve vodě, aby se vymyly nečistoty, a po extrakci následuje proces koncentrace a sušení.
Syntetický kamenec draselný lze komerčně vyrábět reakcí roztoku síranu draselného s roztokem síranu hlinitého a poté po odpaření krystalizovat kamenec.
Na co se používá síran draselnohlinitý?
Síran draselnohlinitý lze kromě v potravinářství použít také , také při čištění vody a činění kůže. Má také kosmetické použití jako deodorant, jako ošetření po holení a jako styptikum pro menší krvácení z holení.
Příklady potravin a nápojů, kde se E522 někdy vyskytuje:
- pekárenské produkty
- prášek do pečiva
Je E522 zdravé?
Hliník inhibuje vstřebávání vitamínů B. Ve vysokých koncentracích může také ovlivnit funkci jater. Při použití síranu draselnohlinitého jsou však koncentrace příliš nízké.
Použití EU vs. USA vs. svět
Použití E522 jako přidatné potravinářské látky je v EU a USA povoleno. V Austrálii a na Novém Zélandu však nikoli.