Hydroxid draselný (E525) nebo také louh draselný či draselný hydrát je ve formě bílých nebo téměř bílých pelet, vloček, tyčinek či tavené hmoty. V potravinářství funguje jako regulátor kyselosti. Používá se také ke zlepšení průmyslového loupání ovoce a ke zčernání oliv.
Potraviny s tímto éčkem mohou bezpečně konzumovat lidé s alergií na lepek a vegani.
Hlavní důležité body o E525 – Hydroxid draselný:
V ČR povoleno.
Jedná se o regulátor kyselosti.
Doporučujeme.
Výroba E525
Hydroxid draselný se připravuje z přírodní soli chloridu draselného.
Na co se používá hydroxid draselný?
Hydroxid draselný se kromě v potravinářství používá také při výrobě bionafty transesterifikací triglyceridů v rostlinném oleji. Glycerin z bionafty zpracované hydroxidem draselným je užitečný jako levný doplněk stravy pro hospodářská zvířata, jakmile je odstraněn toxický metanol.
Kromě toho se saponifikace tuků hydroxidem draselným používá k přípravě odpovídajících „draselných mýdel“, která jsou měkčí než běžnější mýdla odvozená od hydroxidu sodného. Draselná mýdla vyžadují pro svou měkkost a větší rozpustnost méně vody ke zkapalnění a mohou tak obsahovat více čisticího prostředku než zkapalněná sodná mýdla.V kosmetice je hydroxid draselný často hlavní účinnou složkou chemických „odstraňovačů kůžičky“ používaných při manikúrách.
Příklady potravin a nápojů, kde se E525 někdy vyskytuje:
- pekárenské produkty
- kakaové výrobky
- černé olivy
- barvivo annatto
- margarín
- likéry
- zmrzliny
- marmelády
- želatina
- sušenky
- šunka
Je E525 zdravé?
Nejsou známy žádné vedlejší účinky hydroxidu draselného.
Použití EU vs. USA vs. svět
Použití E525 jako přidatné potravinářské látky je v EU a USA povoleno. V Austrálii a na Novém Zélandu však nikoli.